Belföld

MSZP: Rogán jelenléte testidegen

Az MSZP szerint új szakemberre van szükség az IMF-delegáció élén, mert csak így lehet jó alkupozícióba kerülni a Nemzetközi Valutaalappal folytatandó tárgyalásokon.

Az MSZP nem tartja elfogadhatónak, hogy Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter helyett Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter vezesse a tárgyalásokat, mert ez önmagában nem hitelesíti a delegációt – jelentette ki Lukacs István, az MSZP országgyűlési képviselője. A képviselő szerint hiteles tárgyalási pozíciót csak egy új tárcavezetővel, egy hiteles gazdaság- és pénzügypolitikussal érhet el Magyarország.

A szocialista politikus szerint, az a hír, hogy nem a nemzetgazdasági miniszter vezeti a tárgyalásokat, önmagában beismerése annak, hogy a kormány gazdaságpolitikája megbukott. Az MSZP szerint Matolcsy György gazdaságpolitikája hiteltelenné tette Magyarországot, és a miniszter felelős azért, hogy olyan adórendszer jött létre, amely a szegényektől elvesz és a gazdagokat támogatja.

Kitért arra is, hogy Rogán Antalnak (Fidesz), a parlament gazdasági bizottsága elnökének jelenléte a delegációban “testidegen”, és egyben reményét fejezte ki, hogy a tárgyalások következményeként beterjesztendő esetleges törvénymódosításokat nem Rogán Antal fogja beadni egyéni indítványokként.

Tukacs elmondása szerint az MSZP támogatja azt a civil kezdeményezést, amely szerint el kell érni, hogy a kormány és az IMF tárgyalásain civil megfigyelők is jelen lehessenek, bár ez – mint kifejtette – nem biztos, hogy megvalósítható.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik