Belföld

LMP: ne a parlament rajzoljon választókerületeket!

Az ellenzéki párt Választókerületi Bizottság felállítását javasolja, amely kialakítaná a kerületek határait.

Az LMP a választójogi törvényhez benyújtott módosító javaslatában azt kezdeményezi, hogy ne a parlament, hanem egy független szakértőkből álló bizottság jelölje ki a választókerületek új határait – mondta vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján Karácsony Gergely, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese.

A politikus hozzátette: az európai mintára felállítandó Választókerületi Bizottság tagja a Központi Statisztikai Hivatal és az Országos Választási Bizottság mindenkori elnöke, valamint a Magyar Tudományos Akadémia elnöke által delegált három szakértő lenne.

Karácsony Gergely megfogalmazása szerint a kormánypártok által benyújtott jelenlegi terv azt mutatja, hogy “miként fogja a Fidesz elcsalni a következő választást”. Az ellenzéki politikus példaként a budapesti választókerületek határainak megváltozatását említette.

Karácsony Gergely megállapítása szerint a választókerületi határok – a kormányzat jelenlegi terveinek megfelelő – átrajzolásával egy Fidesz-mandátum megszerzéséhez kevesebb szavazatra lenne szüksége, mint egy nem fideszes mandátumhoz.

Az LMP képviselője hozzátette: a javaslat ellentmond a törvény azon részének, amely az egyéni választókerületek meghatározásakor összefüggő területet és a választásra jogosultak megközelítőleg azonos számát írja elő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik