Belföld

Magda Marinko halállistát ír

A Szeged24 információi szerint hazánk legveszélyesebb bűnözőjét biztonsági okok miatt kellett Tiszalökre átköltöztetni.

Információink szerint Magda Marinkót a szegedi Csillag Börtönből átszállították Tiszalökre. Szalai Tímea, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának sajtófőnöke nem kívánta értesülésünket sem megerősíteni, sem cáfolni. „Magda Marinko nem járul hozzá, hogy róla bármilyen személyes adatot nyilvánosságra hozzunk” – tette hozzá a börtön szóvivője.

A Szeged24 úgy értesült: Marinko átköltöztetésének biztonsági okai voltak. A büntetés-végrehajtásnál ugyanis bevett gyakorlat, hogy az elítélteket időnként átirányítják egy másik börtönbe. Magda Marinko a Szegedi Fegyház és Börtön előtt Sátoraljaújhelyen és Sopronkőhidán töltötte büntetését. Sajtóhírek szerint a szerb sorozatgyilkos fenyegette, és meg is támadta őreit, valamint szökési tervet készített és halállistát írt azokról a személyekről, akikkel végezni fog szabadulása után.

Úgy tudjuk, hogy az ország legveszélyesebb bűnözője – azon kívül, hogy elhízott – jó egészségnek örvend. Mentálisan azonban egyre zavarosabb: egyszemélyes zárkáját például naponta többször felmossa. Az egykori rablógyilkos napjait rajzolással és természetgyógyászati könyvek olvasásával múlatja.

Riportregény Marinkóról

Bátyi Zoltán szegedi író-újságíró könyvet ír az egykori zsoldosról. A „Marinko” munkacímmel készülő riportregény hivatalos dokumentumok, az ügy felgöngyölítésében részt vevő rendőrök, jogászok visszaemlékezései alapján tárja fel, hogyan nyomult végig a magyar-szerb határ mentén – halált osztva – Marinko csapata.

„Rengeteg pletyka és álhír lengi körbe még ennyi év után is Magda Marinko tetteit. Az én célom az, hogy amennyire csak lehetséges, eljussunk az igazságig, és arra adjak választ: miért is ölt, rabolt olyan hidegvérrel az egykori idegenlégiós” – mondta el Bátyi Zoltán.

2020 + 30 év

Magda Marinko 2020-ban szabadulhat feltételesen, azonban Szerbiában egy – halálbüntetésből lett – életfogytiglani börtönbüntetés várja. Marinko Magyarországon – bizonyíthatóan – négy embert gyilkolt meg: Kecskeméten egy Drago nevű szerb férfit, Horváth Antalt és feleségét, Orosházán pedig Farkas Helga nagynénjét, Némethné Márton Editet. A nyomozók szerint szinte biztos, hogy a szegedi Z. Nagy családdal – szülőkkel és a két gyerekkel – is a szerb sorozatgyilkos végzett. A bíróság azonban nem találta megalapozottnak a bizonyítékokat, így a szegedi cukrász és családja kivégzéséért nem ítélték el a szerb férfit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik