Belföld

Választási törvény: A vegyes rendszert is kész támogatni az MSZP

Az MSZP a választási törvényjavaslat visszavonását szorgalmazza, és új, pártok közötti egyeztetést sürget a választójogi reformról.

A korábban arányos, azaz listás szisztémát javasló szocialisták elfogadnák a vegyes választási rendszert, de véleményük szerint ebben az esetben a parlament létszáma vélhetően több kell, hogy legyen kétszáznál. Molnár Zsolt országgyűlési képviselő pénteken sajtótájékoztatón elmondta: továbbra is helyesnek tartják előző, kétszáz tagú Országgyűlést és tisztán listás választási rendszert kezdeményező indítványukat. De mivel a Fidesz ragaszkodik a vegyes rendszerhez, az MSZP kész elfogadni azt és támogatni az egyéni választókerületek megtartását – tette hozzá.
Ebben az esetben azonban az MSZP szerint újra kell gondolni a parlament létszámának csökkentését, mivel egy vegyes rendszerben vélhetően nem elég kétszáz képviselő, az országgyűlési helyek számát kis mértékben növelni szükséges. Hozzátette: azt javasolják, hogy ha vegyes választási rendszer lesz, az egyéni választókerületek mellett országos és kompenzációs lista is legyen, ez szolgálja ugyanis az arányosság elvét. Így az országban mindenki ugyanazokra a pártlistákra szavazhatna, a kompenzációs mandátumokat viszont nem arról osztanák ki.
Kitért arra is, meggyőződése, hogy az MSZP győzni fog a következő választáson, bármilyen választási rendszer lesz is. A mostani javaslatból viszont csak azt ítélte támogathatónak, hogy titkos marad a választás, illetve hogy az Moszkva térként említi az időközben Széll Kálmán térre átnevezett közterületet.
Az indítvány visszavonását arra hivatkozva sürgette, az európai demokráciákban alapfeltétel, hogy egy új választási szisztémát a pártok és szakértők bevonásával alkossanak meg, majd konszenzussal fogadjanak el. “Ha ennek az a feltétele, hogy legyenek egyéni választókerületek (…) az MSZP nyitott erre” – közölte, megjegyezve azonban, hogy a Fidesz által javasolt választókerületi beosztást elfogadhatatlannak tartják.
Azt a felvetést, hogy a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció bojkottálja a választójogi törvény parlamenti vitáját, úgy kommentálta: amíg érdemi vita folyik, részt vesznek benne, ezért is kezdeményeztek most új, széleskörű egyeztetést. Majd aláhúzta: a választások bojkottálása – aminek lehetőségét szintén a volt kormányfő vetette fel – szóba sem jöhet, az MSZP a következő voksoláson, függetlenül attól, hogy milyen szisztéma van érvényben, győzni fog.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik