Belföld

Újabb Ratkó-korszak következik?

Egy törvényjavaslat miatt nem kaphatnak támogatást majd azok a nők, akik szociális helyzetük miatt eddig ingyen vehették igénybe a terhességmegszakítást- olvasható a Társaság a Szabadságjogokért Egyesület (TASZ) közleményében.

A hatályos szabályok szerint az egészségügyi indokkal végzett beavatkozás díját az egészségbiztosítás fedezi. Ha a terhesség bűncselekmény eredménye vagy a megszakítást a nő súlyos válsághelyzete indokolja, annak díját meg kell fizetni. A fizetési kötelezettség alól teljesen vagy részben mentesülhet az, akinek ezt szociális helyzete indokolja.

A KDNP-s képviselők költségvetési törvényhez benyújtott javaslata értelmében elvonná a költségvetésben a művi terhesség megszakításokra szánt összeget és azt örökbefogadások ösztönzésére és gyermekvédelemre fordítaná.

Csak nő a szám?

A TASZ szerint Pálffy István és Sáringer-Kenyeres Tamás módosítója rendkívül képmutató és teljesen alkalmatlan a hivatkozott cél elérésére: az abortuszok számának csökkentésére.

A javaslat értelmében tehát azok a nők nem jutnának legális és biztonságos művi terhességmegszakításhoz, akik ennek az árát nem tudják kifizetni (2011-ben: 29710 forint). A megszakítani kívánt terhesség lehet akár nemi erőszak következménye vagy sor kerülhet a beavatkozásra azért, mert a nő nem tudja vállalni a gyermekneveléssel járó költségeket.

Az abortuszokra fordított állami támogatás elvonása különösen azért képmutató, mert a magyar állam nem támogat semmilyen fogamzásgátló eszközt vagy módszert, ahogy nem segíti az azokhoz való hozzáférést sem – áll a TASZ közleményében.

Inkább a fogamzásgátlás

Kutatások korábban bizonyították, hogy az abortuszok számának csökkentésére az egyetlen hatékony módszer a fogamzásgátló módszerekhez való hozzáférés biztosítása és az értéksemleges szexuális nevelés. Hasonlóan bizonyított az, hogy az abortuszhoz való hozzáférés akadályozása a legszegényebb nőket érinti a leginkább, az ő esetükben csökkenti a legális és így biztonságos abortuszhoz való hozzájutás esélyét.

Mindemellett közvélemény-kutatások megmutatták, hogy a magyar társadalom többsége a jelenlegi szabályozást megfelelőnek tartja, és úgy véli, hogy a terhesség megszakítása végső soron egyéni döntés kérdése.

Kockázatos abortuszok

„A módosító javaslat nemcsak, hogy azokat sújtaná, akik igazán kiszolgáltatott helyzetben vannak, de nem is csökkentené az elvégzett abortuszok számát. A javaslat hatása nagy valószínűséggel abban mutatkozna, hogy az érintettek nem biztonságos abortuszon esnének át, ezzel egészségüket vagy akár az életüket is kockáztatva” – mondta Kapronczay Stefánia, a TASZ programvezetője.

“Ha a törvényalkotó valóban az abortuszok számát csökkentené, akkor a szexuális felvilágosítást és a fogamzásgátló módszereket kellene támogatni, nem az örökbefogadás népszerűsítését. Az abortusz kapcsán úgy tűnik, egy törpe kisebbség, a KDNP próbálja ráerőszakolni nézeteit a parlamenti többségre és a társadalom többségére, amely nem kér az abortusz ilyen burkolt, a legszegényebb nőket érintő szigorításából” – közölte Spronz Júlia, a Patent Egyesület jogásza.

A Kereszténydemokrata Néppárt szerint félreértés vagy félrevezető szándék állhat civil szervezetek pénteki közleménye mögött, amelyben a párt javaslatát teljesen alkalmatlannak nevezik az abortuszok számának csökkentésére.

A kisebbik kormánypárt reagálásában kifejtette: Magyarországon a művi megszakítást az egészségbiztosító biztosítási alapon finanszírozza, ez megilleti az egészségügyi kockázatok – ideértve a súlyos lelki válságot vagy a bűncselekmény okozta traumát is – által fenyegetett nőket. A KDNP javaslata nem von el forrást, pusztán azt a gyakorlatot változtatná meg, hogy az Egészségbiztosítási Alap kasszájában erre külön nevesített összeg szerepeljen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik