Belföld

Ötmilliót fizet a kormány külsős jogászoknak

Az új Büntető Törvénykönyv és Polgári Törvénykönyv előkészítésében résztvevő jogászok számára milliós tanácsadói díjat fizet ki az igazságügyi minisztérium.

Csaknem ötmillió forint tanácsadói díjat fizet ki az igazságügyi minisztérium külsős jogászoknak az új Büntető Törvénykönyv és Polgári Törvénykönyv előkészítésében való részvételért. Ez derül ki a kormány honlapján nyilvánosságra hozott szerződésekből – írja a Nol.hu.

A szerződések szerint dr. Gellért Balázs, dr. Kőhalmi László, dr. Békés Ádám Gergely és dr. Gál István László „szakértői tanácsadás keretében támogatja az új Büntető Törvénykönyv előkészítését és kodifikációját”, amiért fejenként félmillió forintot kapnak. Dr. Gárdos Péter pedig a Polgári Törvénykönyv előkészítésére létrehozott operatív és kodifikációs szerkesztő bizottság munkáját támogatja 2,8 millió forintért.

A Nol kérdésére, miszerint azért van-e szükség a külsős jogászok bevonására, mert a tárcán belül nincsenek megfelelő szakemberek a törvények előkészítéséhez, a minisztérium azt válaszolta, az új Btk. szakszerű előkészítése céljából a büntetőjog területén elismert szakemberekkel kötöttek szerződést fél évre egy közigazgatási tanácsadó besorolású kormánytisztviselő egyhavi bérének megfelelő összegéért. A megbízások elsődleges és oka az, hogy a nagy jelentőségű kódex előkészítése széles szakmai alapokon nyugodjon. A büntetőjog-tudomány képviselőinek bevonására azért került sor, mert őket nem lehet kormánytisztviselőkkel helyettesíteni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik