Belföld

Lázár szerint létezik együttműködés az ellenzéki pártok között

A Fidesz frakcióvezetője szerint az Országgyűlés e heti ülésezése azt bizonyítja, hogy létezik együttműködés az MSZP és a Jobbik között, valamint azt is, hogy az LMP a Jobbikkal is képes megtalálni a közös nevezőt.

A politikus azt mondta, miután az ellenzék kifogásolta, hogy nem kap elég megnyilvánulási lehetőséget, úgy döntöttek, “felelősen és nagyvonalúan” állnak hozzá az ellenzéki kéréshez, és több tárgyalási időt biztosítanak. Az ellenzék azonban elutasította például azt, hogy a munka törvénykönyvéről pénteken és a hétvégén vitázzanak – tette hozzá.
Kijelentette ugyanakkor, hogy nem zárnak le vitákat, ha kell, hétfőig végigülik a választójogról péntek reggel kezdett vitát is, ugyanis a vitát nem elfojtani, hanem lefolytatni akarják. “A mi képviselőink folyamatosan itt lesznek minden vitában, (…) infantilis gondolat, hogy azt képzelik, hogy a fideszes és a KDNP-s képviselők kifáradnak. Nem tudnak kifáradni, nem tudnak kifogyni, annyian vannak”.
Megjegyezte, hogy az ellenzéki frakcióknak szerinte sem az ezen a héten tárgyalt új munka törvénykönyvéről, sem az esztergomi közintézmények sorsáról, sem az oktatási törvényjavaslatokról nem voltak érdemi indítványaik. “Igaz, hogy összeálltak, de így hárman együtt is alkalmatlanok arra, hogy egy ország sorsát rájuk bízzák” – fogalmazott Lázár János.
A frakcióvezető elmondta, december 23-ig minden olyan törvény megszületik, amely az új alaptörvény hatálybalépését megalapozza. Készülőben vannak a még benyújtandó kétharmados jogszabályok, így például a gazdasági stabilitással kapcsolatos törvénycsomag, amelyet hamarosan a Ház elé terjeszt a kormány – közölte. A két ünnep közötti napokra – tájékoztatása szerint – nem terveznek ülésezést.
A kormánypárti képviselőcsoport vezetője a sajtótájékoztatón üdvözölte, hogy megállapodást kötött az új munka törvénykönyvének a kollektív munkavállalói jogokra és a munkaviszonyra vonatkozó részéről a kormány a munkaadói és munkavállalói érdekképviseletekkel. Ezzel kapcsolatban azt mondta, a megállapodásban szerepe volt a Fidesz-frakciónak is, ugyanis a közelmúltban több szakszervezet képviselőjével is találkozott ő és a frakció szakpolitikusai, és közvetítették a kormányzatnak a megfogalmazott kéréseket.
Az új választási törvényről szólva – amelynek általános vitáját péntek reggel kezdte a Ház – Lázár János közölte: az Alkotmánybíróság és a Velencei Bizottság által megfogalmazott elveket érvényesítették a javaslat megalkotása során. Kifejtette: öt pártból négy azt javasolta, hogy vegyes legyen a választási rendszer, és ugyanennyien támogatták az egyfordulós voksolást, valamint az ötszázalékos bejutási küszöböt is. Egyben megerősítette, hogy a választáson induláshoz szükséges ajánlószelvények számának ügyében továbbra is rugalmasak, és készek egyeztetni róla.
A kompenzációban tervezett változást – vagyis, hogy a győztes is részesülhetne kompenzációban – azzal indokolta, hogy egyetlen szavazat sem veszhet el. Az egyéni választókerületek kialakításával kapcsolatos ellenzéki bírálatokra úgy reagált: “mi nem játszunk cinkelt lapokkal”, világos szempontok alapján alakítottuk ki a körzeteket. Hozzáfűzte, nem szeretnék, ha ez a kérdés “pártértelmezési” keretek közé kerülne.
A frakcióvezető szólt arról is, hogy külföldi befektetőkkel találkozva azt tapasztalta: evidenciának tekintik, hogy “brutális mértékű spekuláció” zajlik a forint ellen. Kitért arra is, hogy álláspontjuk szerint a 2012-es gazdasági kihívásokra a tartalékok növelése, illetve zárolása lehet az egyik lehetséges megoldás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik