Belföld

Nyomoznak az MNB arculatváltása ügyében

Hűtlen kezelés gyanúja miatt már nyár óta folyik a vizsgálat - jelentette be Budai Gyula elszámoltatási biztos.

Hűtlen kezelés gyanúja miatt már nyár óta nyomoz a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a Magyar Nemzeti Bank (MNB) arculatváltásával összefüggésben – közölte Hatala József országos rendőrfőkapitány Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztossal.

A rendőrfőkapitány leveléről Budai Gyula csütörtökön tájékoztatta az MTI-t, felidézve, hogy október végén fordult Hatala Józsefhez, kérve, hogy tájékoztassa őt: milyen tárgyban és ügyszám alatt folytatnak nyomozást a Braun&Partners Kft.-vel szemben.

Válaszában az országos rendőrfőkapitány azt írta, hogy a Budapesti V. és XIII. Kerületi Ügyészség június elején rendelt el nyomozást a jobbikos Lenhardt Balázs feljelentése alapján. Az ebben foglalt adatok szerint a jegybank a közelmúltban – az MNB felügyelőbizottságának álláspontja szerint szükségtelen – arculatváltást hajtott végre csaknem 45 millió forintból. Az új arculatot a Braun&Partners készítette el, amelynek résztulajdonosa Braun Péter, aki egyben Simor András jegybankelnök stratégiai kommunikációs tanácsadója is – idézett a tájékoztatásból a kormánybiztos.

Hatala József közölte: a BRFK gazdaságvédelmi főosztálya hűtlen kezelés elkövetésének gyanúja miatt nyomoz az ügyben.

Az elszámoltatási kormánybiztos októberben Domokos Lászlót, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnökét is megkereste, és kérte, hogy a számvevőszék folytasson le vizsgálatot az MNB szerződéskötési gyakorlatával kapcsolatosan. Ezt követően a kormánybiztos találkozott is Domokos Lászlóval, aki közölte: Budai Gyula “nyitott kapukat döngetett”, mert az ÁSZ minden évben ellenőrzi a jegybank gazdálkodását. A kormánybiztos az ÁSZ-jelentés ismeretében azonban újból arra kérte Simor Andrást, hogy nyilatkozzon a jegybank alkalmazottait érintő összeférhetetlenség, valamint a tanácsadói szerződések ügyében. Budai szerint ugyanis az általa tett megállapításokat az ÁSZ vizsgálata minden területen alátámasztotta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik