Belföld

Mikszáth lenne Vágó Gábor

Mobiltelefonjával interjúzta képviselőtársait az éjjel az LMP-s Vágó Gábor az Országgyűlésben. Most meg mi villáminterjúztuk őt.

Nehéz önt utolérni.

Lefagyott a telefonom, de most már működik.

Túl sok lehet rajta a házivideó. Az éjszaka az ülésteremben videointerjúvolta a képviselőtársait. Szabad ilyet tenni?

Miért ne szabadna?


Fotó: MTI / Kovács Attila

Újságíró felvételt még az ülésterem melletti folyosón sem készíthet, nemhogy odabent. Ön pedig most újságírói munkát végzett.

Nem ez az első alkalom, hogy egy országgyűlési képviselő tudósít a képviselői munkáról – már Mikszáth is ezt tette. Én csak az ő eszközeit ötvözöm a modern technikával. Miközben nyilván nem tudok olyan mívesen fogalmazni, mint ő. De azért próbálkozom. Pontosabban: próbálkozunk. Hiszen a két nappal ezelőtti országgyűlési vita kapcsán az LMP-s Scheiring Gábor is készített interjút, méghozzá Kaufer Virággal.

„GYŐZELEM!!!! Az ellenzék elérte célját. A politikailag érdekes témák, az Esztergom államosítása, felsőoktatási törvény általános vitája, és az oktatási törvény részletes vitája TV-közvetítés alatt fog zajlani” – ezt olvasni az ön hajnali kettőkor írt netes tudósításában. Mikszáth erre mondaná: obstrukció!

A szó klasszikus értelmében ez nem obstrukció. A Fidesz túlfeszített munkatempója miatt rendkívül fontos törvényjavaslatok torlódtak egymásra, melyek kibeszélésére idő kell. Valóban játszottak az időzítéssel az ellenzéki frakciók, de nem hülyeségeket beszéltünk időhúzási céllal a levegőbe, hanem kőkemény szakmai érvek hangzottak el. Nem lehet panasz a viták minőségére.


Nem Mikszáthtal, Schifferrel; fotó: MTI / Kovács Attila

Ön írta azt is: „Több fideszes képviselő úgy ment haza aludni, hogy bent hagyta a kártyáját, így tudnak arra hivatkozni, hogy bent volt a fél Fidesz-frakció.” Feljelenti őket Kövér házelnöknél?

Nem tervezem. Már csak azért sem, mert elképzelhető, hogy nem aludni indultak, hanem csak a folyosóra, és arra az időre hagyták bent a kártyájukat a szavazógépben.  Nekem ehhez amúgy sincs közöm, minden frakció maga ellenőrzi a saját képviselőit. Az LMP-frakció jelen volt, rám elsősorban ez tartozik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik