Belföld

Győrben csaknem harmadával emelnék az építményadót

GYŐR. Nyolc éve nem emelték az építményadót Győrben. Decemberben várhatóan megteszik. Viszont a magánszemélyek kezdezményeit is emelik.


A jelenlegi 700-ról 900 forintra emelné az éves építményadót 2013. január elsejétől Győr önkormányzata – jelentette be szerdai sajtótájékoztatóján Simon Róbert Balázs (Fidesz-KDNP) pénzügyekért felelős alpolgármester, hozzátéve, hogy a magánszemélyeknek nyújtott kedvezmények emelésével el fogják érni, hogy csak a vállalkozások által befizetendő összegek emelkedjenek. Megemlítette azt is: a KSH adataival számolva a 2003-ban megállapított 700 forintos összeg most reálértéken 1008 forint lenne.

A város közgyűlése december 16-án tárgyalja az előterjesztést. Az indítvány elfogadásával 2013-tól évente 550 millió forinttal nőhetnek a város bevételei. Az alpolgármester elmondta, hogy 2003 óta nem emelték a díjat; ez a törvényben rögzített plafon 44,3 százaléka, miközben Veszprémben például 68,5 ez az arány.

Utalt arra is, hogy a vállalkozásoknak Magyarország uniós csatlakozása óta sem kedvezményt, sem mentességet nem adnak, a magánszemélyek azonban élhetnek ilyen lehetőséggel. Ennek következtében az évi 1,9 milliárdos befizetések 95 százaléka vállalkozásoktól érkezik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik