Belföld

Flashmobbal az AIDS ellen

Piros papírlapokkal a fejük fölött tüntetett a Magyar Orvostanhallgatók Egyesületé az AIDS betegség ellen a szegedi Egyetemi Könyvtárban.

A híres vörös, hajtott szalag megformálásával tiltakoztak a Magyar Orvostanhallgatók Egyesületének tagjai 15:00-kor az AIDS ellen a szegedi Egyetemi Könyvtárban. Több arra tévedő hallgatót sikerült flashmobjukba beszervezni, így 40 ember tartott piros papírlapot a feje fölé, hogy megmintázza a szalagot, mely azután vált híressé, hogy 1991-ben Jeremy Irons angol színész kitűzte mellére a Tony Awards díjátadón.

­– Azért választottuk a flashmobot, hogy felhívjuk az emberek figyelmét arra, hogy az AIDS ma is valós probléma. A könyvtár aulájában sokakhoz odamentünk és felajánlottuk nekik egy anonim HIV-szűrést. Halottam olyan választ is, hogy amiről nem tudunk, az nem fáj. Az efféle hozzáálláson próbálunk változtatni, az emberek érzéketlenségét csökkenteni–mondta Mézes Mónika a MOE helyi reproduktív egészségfejlesztő koordinátora, aki a pécsi, debreceni, budapesti egyesülettel egy időben szervezte az akciót.

A negyed órás esemény mellett az orvostanhallgatók több programmal várták az érdeklődőket. Nacsa János kutatóorvos tartott tudományos előadást a Magyaroszágon körülbelül 2000, globálisan 34 millió embert érintő betegségről, majd egy HIV pozitív nő beszélt tapasztalatairól. Mézes Mónika elmondása szerint a vizsgaidőszak lázában égő hallgatók többsége figyelmen kívül hagyta az AIDS Világnapjára szervezett rendezvényt, habár sok embernek felkeltette a figyelmét, hogy kis vörös szalagokat és óvszert osztogattak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik