Belföld

Építményadó-emelés: “jöjjön haza Borkai!”

GYŐR. A tervbe vett adóemelésre hevesen reagáltak a győri szocialistáknál. Az alpolgármesterről azt mondták Matolcsynak képzeli magát, a Borkainak meg azt üzenték:"tegyen rendet a városházán". A Fidesz szerint erkölcsileg megalapozatlan az MSZP közleménye.

Az MSZP helyi szervezete az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében azt írta, az elképzelést bejelentő Simon Róbert Balázs alpolgármester “Matolcsy Györgynek képzeli magát: önhatalmúan, bármilyen egyeztetés és az önkormányzat illetékes bizottságainak döntése nélkül, az építményadó radikális emelését jelenti be a sajtónak“.

MSZP: Borkai szakítsa meg az olimpiai csapatépítés

Szerintük az építményadó emelése az “Orbán-kormány által brutálisan szorongatott” kis- és középvállalkozásokat hozza még nehezebb helyzetbe, és kevésbé vonzó beruházási helyszínné teszi Győrt. Hozzátették: a városvezetésnek a győriek terheinek nehezítése helyett inkább az iparűzési adó központi elvétele ellen kellene harcolniuk.
győri szocialista frakció ezért arra kéri Borkai Zsolt (Fidesz-KDNP) polgármestert, “hogy – megszakítva az olimpiai csapatépítést – jöjjön haza és tegyen rendet a városházán” – áll a közleményben.

FIDESZ: Erkölcsileg megalapozatlan a szocialisták érvelése

A Fidesz helyi szervezete erre reagálva azt közölte: az MSZP nyolc év alatt adósság- és hitelcsapdába lökte Magyarországot, ellehetetlenítette a bérből és fizetésből élőket, a nyugdíjasokat, valamint a hazai kis- és középvállalkozásokat, s a helyi szocialisták vezetői nem tiltakoztak a “Bajnai Gordon és Gyurcsány Ferenc nevével jelzett vészkorszak gazdaságot tönkretevő intézkedései ellen”, ezért mostani nyilatkozatuk erkölcsileg megalapozatlan. 
Kiemelték: Győr önkormányzata a legnagyobb válság idején is kiállt a munkahelyek megőrzése, a vállalkozások támogatása mellett.

JOBBIK: gazdasági szabadságharc – áldozatokkal

A Jobbik helyi frakciójának csütörtöki közleménye szerint akkor támogatják az építményadó emelését, ha az nem érinti a hazai kisvállalkozásokat. Úgy fogalmaztak: a Fidesz-KDNP-kormány “gazdasági szabadságharcának” áldozatai egyértelműen az önkormányzatok, a polgárok és a hazai kisvállalkozások, akik a folyamatosan növekvő adóterheik, devizahiteleik, megélhetéssel kapcsolatos költségeik miatt egyre nehezebb anyagi helyzetbe kerülnek.

Előzmények

Simon Róbert Balázs, a város pénzügyekért felelős alpolgármestere szerdán sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a jelenlegi 700 forintról 900 forintra emelné az éves építményadót 2013. január 1-jével Győr önkormányzata. Közlése szerint a megyei jogú város közgyűlése december 16-án tárgyalja az előterjesztést. Ha elfogadják az indítványt, az évi 550 millió forinttal növelheti a város bevételeit. 
Mint mondta, 2003 óta nem emelték a díjat; ez a törvényben rögzített plafon 44,3 százaléka, miközben Veszprémben például 68,5 ez az arány. Simon Róbert Balázs hangsúlyozta: a magánszemélyeknek nyújtott kedvezmények emelésével el fogják érni, hogy csak a vállalkozások által befizetendő összegek emelkedjenek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik