Belföld

Betegen dobták utcára a westi kölyökkutyát

Az Orpheus Állatvédő Egyesület ebrendészeti állatmentő csapata a hét elején több bejelentést kapott a városban bolyongó, fajtiszta west highland white terrier kutyáról, akin téli kutyaruha is van, de szőre viszont alig, így a hidegben ázik-fázik szegény.

Az állat befogására (az állandó helyváltoztatás miatt) csak a harmadik keresőkör után kerülhetett sor. A kutya nagyon rossz állapotától a sokat látott állatvédők is elszörnyedtek.

A csupán 4-6 hónapos fajtiszta öleb testének 100%-át atkás-rühes, sebek borították. Az állatnak a helytelen tartástól kialakult állapottól rettentő fájdalmai lehettek, folyamatosan rágta-kaparta magát. Az Orpheus Állatvédő Egyesület a befogást követően fűtött szobában kezdte meg a kutyus bőrének fertőtlenítését, de a szerencsétlen akkorra már olyannyira le volt gyengülve, hogy elpusztult. A rüh-atka ráadásul fertőző, így amerre kószált, és akik simogatták akár el is kaphatták a rettentő viszketéssel, kiütéssel járó betegséget.

A csöppnyi kutyát nagy valószínűséggel tudatlanul megvásárolták, tartásához nem volt se anyagi, se erkölcsi fedezet. Amikor beteg lett, költeni rá nem akartak vagy nem tudtak, mindösszesen a divatflancos kutyaruhában utcára dobták. Szegény kutyát így kitenni állatkínzás, ami bűncselekmény, amiért akár három évig terjedő bűncselekmény is kapható. Az állatvédő szervezet megtette a feljelentést. Az Orpheus Állatvédő Misszió keresi jelen ügyben is az elkövetőket, lakossági segítség nélkül kicsi az esély, hogy a betegen kidobott kutya eredeti tartójára ráleljen az állatvédő szervezet vagy a hatóság.

A közelgő ünnepek idején is sok olyan ember gondolkodik ajándék kapcsán élő állat vásárlásán, akik megajándékozottjai a hétköznapokban nem rendelkeznek elég idővel, tartási hellyel, és eledelre-orvosra fordítható pénzzel a felelős állattartás kapcsán. Sajnos túlkínálat van magunkhoz vehető állatból, mivel sokkal több állatot szaporítanak, mint amennyi felelős állattartó van. Így a kóbor állatok képződésének alapja sajnos adott. Az Orpheus Állatvédő Egyesület szerint a legjobb annak a kóbor állatnak, aki meg sem születik. Megelőzhető lenne egy kis odafigyeléssel a kóbor állat termelés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik