Belföld

MOK: senki ne vállaljon orvosi tevékenységet Szlovákiában!

A Magyar Orvosi Kamara azt kéri a hazai orvosoktól, hogy ne vegyék figyelembe a szlovák kormányfő segítségkérését.

A kamara és a Magyar Orvosok Szövetsége (MOSZ) is szolidáris a helyzetük jobbításáért küzdő szlovák kollégákkal, és példátlannak, megengedhetetlennek tartják a szlovák köztársasági elnök intézkedéseit, amelyek értelmében “erőszakot alkalmaznak” az ottani orvosokkal szemben – mondta Éger István, a MOK elnöke szerdán Budapesten.

A kamara elnöke elmondta: a szlovák államfő “erőszakra felhívó bejelentését” követően előterjesztést nyújtott be az Európai Uniós Orvosok Állandó Bizottságánál. A deklarációt az uniós közgyűlés, majd egy nappal később valamennyi nagy európai orvosszervezet aláírta. Ebben közösen fejezik ki tiltakozásukat a szlovák elnök felhívása ellen, egyúttal felszólítják, hogy a helyzet megoldására kizárólag békés eszközöket használjon.

Közben a Borsod Online arról ír, hogy a szlovákiai egészségügyben kialakult helyzet akár oda is vezethet, hogy a határ közelében lévő magyar kórházakba jelentkeznek felvételre a szlovákiai betegek.

A hírportálnak Csiba Gábor, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház főigazgató-főorvosa azt mondta, valószínűleg a két érintett államnak kellene megegyeznie abban, hogy nálunk (illetve Szlovákia többi szomszédjánál) milyen feltételek között fogadják a kórházak a szlovákiai betegeket.

A szakember tudomása szerint “az ellátásoknak közel azonos áruk van itt is, mint ott”. Megjegyezte: azzal nemigen számol, hogy a szlovákiai betegek a saját zsebük terhére kérnének itteni ellátást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik