Belföld

Dezsőt megölték

Hagyományos - pálinkás, népdalos, tekerős perzselős - disznóölést tartottak Szent András napján Ópusztaszeren. A  "malackodásról' készült képgalériánkat itt tekintheti meg.

Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark mellett található Szeri csárdában az alföldi népszokásokhoz kötődően Disznóölő Szent András napjának (november 30-a, ekkortól indultak régen a disznótorok Szeged környékén) tiszteletére  hagyományos disznóölést tartottak.

A régi szokásokhoz híven fogópálinkával melengették a reggeli órákban gyülekező nagyszámú érdeklődőt, majd kezdetét vette a tekerős perzselővel való kopasztás – hiszen egy mangalica fajtájú cocára esett a szervezők választása. Érdekességként megtudtuk, hogy a tekerős pörzsölés főleg az ’50-es évekbeli feketevágásoknál volt “divat”, hiszen nem csinált akkora füstöt, mint az évszázados, szalmával történő pörzsölés.

Miközben a böllérek serénykedtek a filmbéli Dezső mai párjának teteme mellett, a kíváncsiskodó sokaságnak a Dél-Alföldi Nyenyere Egylet szolgáltatta a muzsikát. Akik nem bírták annyira a hidegben való ácsorgást, azokat forró tea, és forralt bor várt, nomeg a finom toros reggelik, mint például a Schobert Norbert Update-könyvébe biztosan helyet nem kapó hagymásvér.

A böllérek szakszerű munkával közel három óra alatt elemeire bontották a néhai ‘malacot’, közben egy néni bodagot sütött, és délre a csárdában elkészültek az ilyenkor szokásos étkek: pörkölt, töltött káposzta, hurka, kolbász.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik