Belföld

Újabb fesztiváldíjat nyert el a Kvartett

Az Interkulturális párbeszéd díjával jutalmazta a zsűri az előadást Piteşti-en, a „Davila-Interfest” Stúdiószínházi Fesztiválon.

A romániai Piteşti-en november 18-24. között tizenötödik alkalommal rendezték meg a „Davila-Interfest” Stúdiószínházi Fesztivált. A nemzetközi seregszemlén többek között török, bolgár és román társulatok produkcióival versengett a zsűri és a nézők kegyeiért a szegedi MASZK Egyesület és az Aradi Kamaraszínház koprodukciójában készült Kvartett című előadás, melyet Balog József rendezésében, Éder Enikő és Harsányi Attila közreműködésével többször is láthattak idén a szegedi nézők. Meghívást kapott a fesztivál versenyprogramjába az aradi színház korábban Szegeden is nagy sikerrel játszott Rudolf Hess tízparancsolata című produkciója is, Tapasztó Ernő rendezésében.

Az Emil Boroghina rendező, Marius Zarafescu teatrológus és Monica Andronescu kritikus alkotta szakmai zsűri Harsányi Attilának ítélte az Aradi Kamaraszínház Rudolf Hess tízparancsolata című előadásban nyújtott alakításáért a fesztivál legjobb férfi alakítás díját, míg a Kvartett az Interkulturális párbeszéd különdíját nyerte el a zsűritől.

Balog József, a MASZK Egyesület elnöke, a Kvartett rendezője szerint a szakmai díjak a színház egyetemes nyelvének is szólnak, hiszen a nemzetközi fesztiválon az aradi és a szegedi színház egy német szerző művét magyar nyelven, román felirattal játszotta török és román nézőknek.

A júliusi THEALTER Fesztiválon bemutatott Kvartett októberben Gyergyószentmiklóson, a IX. Nemzetiségi Színházi Kollokviumon két díjat nyert: Merteuil szerepének megformálásáért Éder Enikő megkapta a legjobb női alakítás díját, az előadást pedig látványvilágáért és esszéisztikus stílusáért jutalmazta különdíjjal a zsűri.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik