Belföld

Rókák borzolják a kedélyeket Vácon

A lakossági bejelentések szerint 4-5 állat kóborolhat az utcákon. A városvezetés többféle megoldást is fontolóra vesz.

A város honlapján olvasható felhívás szerint az állatok csapdával való elejtése, esetleg kilövése a fokozott balesetveszély miatt nem lehetséges, ezért a hivatal arra kéri Vác lakóit, hogy – különösen az esti órákban – az eddiginél jobban figyeljenek a környezetükre. A közterületi hulladéktárolókba például csak lezárt zsákokban helyezzenek el olyan hulladékot, amely esetleg élelemként szolgálhat a kóborló állatok számára.

Szikora Miklós, Vác főmérnöke elmondta: nagy dilemmát okoz a polgármesteri hivatal számára a város belterületén egy ideje kóborló rókák elriasztása vagy befogása. A lakossági bejelentések szerint 4-5 róka kóborolhat az utcákon, a lakótelepeken ugyanúgy megjelentek, mint a belvárosban. Valószínűleg a települést övező ligetes, erdős részekről “vándoroltak” Vác belsejébe, élelmet keresve – tette hozzá a főmérnök, aki szerint 15 éve – amióta a hivatalban dolgozik – nem volt hasonlóra példa.

“Épp az eset egyedi volta miatt okoz fejtörést, hogy mit lehetne tenni, mert a balesetveszélyes megoldások – például a kilövés – szóba sem jöhetnek – hangsúlyozta Szikora Miklós.

Felvetődött, hogy kutyás vadászok járőröztetésével riasszák el a rókákat, esetleg ketreces csapdákat állítsanak fel, bár félő, hogy ezek a csapdák eltűnnek. A tervek között szerepel még, hogy a rókák természetes élőhelyére kihelyezett élelemmel, úgymond direkt etetéssel igyekezzenek ottani “maradásra” bírni az állatokat. Egyelőre nincs döntés.

A szakember hangsúlyozta: a rendelkezésre álló információk szerint a városban kóborló rókák nem veszettek, mégis jobb elkerülni őket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik