Belföld

Óriás madárijesztők Székesfehérváron

Több mint 30, köztük számtalan embernél is nagyobb méretű madárijesztőből nyílt kiállítás a Tóvárosi Általános Iskolában.

A népi hagyományokat kiemelkedően ápolják az intézményben, így a húsvéti sibálás, a kiszebáb égetés, mézeskalácssütés, a dunántúli lakodalmas stb. mellé az idén először meghirdettéka madárijesztő versenyt is. A 29 osztály mindegyike benevezett, többen nemcsak egy bábbal.A kiállítás nyitó programja része egy Halloween rendezvénysorozatnak. Mostantól díszeket,jelmezeket, töklámpásokat készítenek a tanulók a záró partyra.

Az iskolában nagy jelentőséget kap a hagyományőrzés a naponta órarendben rögzített néptánc oktatáson belül. A madárijesztők annak jelképeként készültek, hogy nemcsak tavasszal, hanem ősszel, a termés beérésekor is riogatták ilyenekkel a madarakat. A népi szokások, mesterségek megismertetését azért tartják fontosnak, mert a családok ma már nem őrzik az ősi hagyományokat, pedig ha a gyerekek nem tudnak kötődni a gyökerekhez, hontalanná válnak- mondta a Fehérvár24-nek Szücsné Sajtos Katalin, az iskola igazgatója. Hozzátette: más népek hagyományait is fontosnak érzik, és mivel az angol nyelv tanítása is hangsúlyos az iskolában, ezét döntöttek az angol tanárok kezdeményezésére úgy, hogy megismertetik a gyerekekkel az angol Haloween ünnepet.

A Madárijesztő  gyakori formája egy ember alakú váz, mely egy botból, vagy ácsolt kereszt alakú fából áll, s erre különféle rongyos ruhadarabokat rögzítenek, alkalmasint kalappal tetézve, melyet a szél lenget, s élő emberhez tesz hasonlóvá. Leginkább a veteményeskertekben fordul elő. Egyszerűbb változata egy zsineg, melyre színes rongyszalagokat kötnek, s ezeket lobogtatja a szél. Néha erre a kifeszített zsinegre bádoglemezeket és törött üvegdarabokat is akasztanak, így a szélfúvás hatására riasztó hangot ad ki. Ugyanilyen ijesztési célt szolgál a karóra felfüggesztett madártetem (varjú, csóka, seregély, szarka) is. A Balaton környékén található szőlőhegyeken és gyümölcsösökben használnak fára szerelt, szél által hajtott kereplőket is./ Wikipédia/

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik