Belföld

Nem változnak a közüzemi- és közszolgáltatási díjak Szegeden

Január elsejével nem változnak a közüzemi- és közszolgáltatási díjak Szegeden, miután heves vita alakult ki az emeléssel kapcsolatban a szegedi közgyűlésben pénteken.

Botka László (MSZP) polgármester a FIDESZ-KDNP vezette városüzemeltetési bizottságtól kért díjemelési javaslatot, amely az önkormányzati cégek vezetőinek javaslatait továbbította a közgyűlésnek. A közgyűlés legnagyobb frakcióját alkotó Fidesz-KDNP egy része további információgyűjtésre kért időt, mások vállalták az emelési javaslatot, de szóbeli módosításokat tettek az infláció mértékével való emelésre, ami azonban kevesebb a cégvezetők ajánlatánál.

Utóbbit a polgármester nem fogadta el, Botka László szerint ugyanis nem derült ki, hogy a csekélyebb emelés miatt mennyivel több önkormányzati támogatást kérnének majd a cégek. Mint elmondta: ezt nem vállalhatja fel, hiszen a cégvezetők már a jóval magasabb áremelés mellett is sokkal több önkormányzati támogatást kértek, mint korábban, így a kisebb áremelés mellett valószínűleg még több támogatást kérnének majd. A közgyűlés végül egyik díjemelésről – parkolás, tömegközlekedés, vízdíj, hulladékkezelés, kéményseprés – sem tudott dönteni.

Elfogadta viszont a polgármester helyi adókra beterjesztett javaslatát. Botka László két javaslatot nyújtott be. Az egyik alapján nem változna az építmény- és az idegenforgalmi adó, a másik 4,2 százalékos emelést javasolt. A képviselők az utóbbit 29 igennel egyhangúan elfogadták, ezzel évente mintegy 80-90 milliós bevételre tesz szert az építményadóból a város. Az építményadó mértéke négyzetméterenként 1250 forint lesz 2012-ben. Az idegenforgalmi adó az emeléssel 427 forintra módosul vendégéjszakánként, mely mintegy 4,5 millió forint többletbevételt jelent az önkormányzatnak.

A Fidesz-KDNP-frakció és a Jobbik képviselője emellett 107 millió forintot szavazott meg három önkormányzati cég támogatására: így az Szegedi Közlekedési Kft. 32 millió, a Városi Televízió 15 millió, az Ifjúsági Ház 60 millió forintot kap.

Botka László két nyereséges önkormányzati cégtől – a Ritek Zrt.-től 160, a Dorozsmai Nagybani Piac Üzemeltető Kft.-től 70 millió forint – osztalék elvonására tett javaslatot, a határozatot azonban nem fogadták el. A szocialista politikus szerint így összesen “337 millió forint kárt okozott a városnak a közgyűlés”.

A jövő évi költségvetési koncepcióban az egyetlen fideszes módosító indítványt elfogadták, e szerint kivették azt a pontot, mely azt mondta ki, hogy a cégek nem költhetnek több pénzt jövőre, mint idén. Ezt követően elfogadták a költségvetési javaslatot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik