Belföld

A Fidesz-KDNP jelöltje nyert a II. kerületben

Második helyen az MSZP jelöltje,Lévai Katalin végzett, a harmadik az LMP-s Karácsony Gergely, negyedik a Jobbikos Bodor Zoltán, míg ötödik Kovácsics Ádám, a JeSz jelöltje lett.


Megszorítani is csak a kezét sikerült Láng Zsoltnak (Fotó MTI)

Láng Zsolt, a Fidesz-KDNP jelöltje nyerte meg a II. kerületben vasárnap tartott időközi országgyűlési képviselő-választás második fordulóját; a kormánypárti jelölt tovább növelte az első fordulóban elért támogatottságát.

A főváros 2-es számú választókerületében a kormánypárti jelölt – ahogy a két héttel korábbi első fordulóban is – egyedül több szavazatot kapott, mint a másik négy jelölt összesen. Láng Zsolt a szavazatok mintegy 58,45 százalékát szerezte meg a helyi választási iroda 98 százalékos feldolgozottságú adatai szerint.

Második helyen, 30,55 százalékkal az MSZP jelöltje, Lévai Katalin végzett, a harmadik pedig az LMP színeiben indult Karácsony Gergely lett 6,45 százalékkal. Negyedik lett a Jobbik színeiben Bodor Zoltán 3,75 százalékkal, míg ötödik Kovácsics Ádám, a Jólét és Szabadság Demokrata Közösség (korábban MDF) jelöltje 0,79 százalékkal.

Az első fordulóhoz képest nem történt változás a jelöltek támogatottsági sorrendjében. A szavazáson a választópolgárok 34,16 százaléka jelent meg. A két héttel korábbi első fordulóban 39,02 százalékot mértek.

Az időközi választás 100 százalékos feldolgozottságú adataira még néhány napig várni kell a külképviseleti voksok hazaérkezése miatt, ám a nagy szavazatkülönbség miatt kizárt, hogy bárki megelőzze a kormánypárti jelöltet. A választás várhatóan érvényes és eredményes lesz.

Az időközi választást azért kellett kiírni, mert az Országgyűlés az egyéni választókerületben mandátumot szerző fideszes Balsai Istvánt alkotmánybíróvá választotta, a két tisztség pedig összeférhetetlen.

Fidesz-KDNP: ez a bizalom jele

A győztes Láng Zsolt komoly eredménynek, és a bizalom jelének tartja a választás második fordulójában elért eredményét. Mint mondta, sikerként értékeli, hogy a szavazók több mint 58 százaléka őt támogatta.

A kormánypárti politikus az “átlaghoz képest” kifejezetten jó eredménynek mondta, hogy a választópolgárok több mint 34 százaléka részt vett a szavazáson. A politikus, aki egyben a II. kerület polgármestere is, úgy vélekedett: eredményével pozitív visszajelzést kapott a választóktól a városrészben 17 éve végzett munkájáról is.

Közölte, egyelőre nem tudja, hogy győzelmével ki tölti majd be budapesti listás helyét a parlamentben, erről majd az őt jelölő párt elnöksége határoz.

MSZP: tisztes eredmény

Lévai Katalin tisztes eredményként értékelte a választáson elért második helyét. Az MSZP jelöltje szerint a voksolás egyértelműen azt bizonyítja, hogy nincs alternatívája a demokratikus pártok összefogásának.

Megköszönte választói szavazatait és gratulált a győztes Láng Zsoltnak. Úgy vélte, a két héttel korábbinál mintegy 6 százalékponttal jobb választási szereplésével azt bizonyította, hogy van értelme az “Orbánon túli világ” összefogásának. Sajnálatát fejezte ki ugyanakkor amiatt, hogy Karácsony Gergely nem lépett vissza a javára az első fordulót követően, hiszen szerinte a jelenleginél szorosabb eredménnyel végződhetett volna a voksolás.


Voksolás a II. kerületben (Fotó: MTI)

LMP: az ellenzéknek meg kell újulnia

Karácsony Gergely azt közölte, az első forduló eredményével elégedett volt, a másodikkal viszont nem. Az LMP jelöltje azt mondta, várható volt, hogy a második fordulóban csökken a részvétel, és ez számára visszaesést jelent. A politikus köszönetet mondott azoknak, akik rá voksoltak, habár, mint fogalmazott, sajnálta, hogy egy részük érthető módon, hideg racionalitással úgy döntött, otthon marad.

Közölte, úgy látja, az ellenzéknek meg kell újulnia, hogy 2014-ben megtörhessék a kormánypártok uralmát. Hozzátette: az LMP-nek szervezetileg kell megerősödnie, politikai karakterét pedig világosabbá kell tennie, hogy a jelenleginél nagyobb számban tudja megszólítani a választókat.

Jobbik: nagy meglepetés az LMP visszaesése

A Jobbik jelöltje sajnálatosnak nevezte a részvételi arány csökkenését a második fordulóban, ugyanakkor gratulált az “egyértelmű győztes” Láng Zsoltnak. Bodor Zoltán nagy meglepetésnek nevezte az LMP visszaesését, ami szerinte azt mutatja, hogy “ez a Janus-arcú politika nem jön be még itt Budapesten sem”. Saját eredményével kapcsolatban Bodor Zoltán úgy fogalmazott: tovább kell erősíteni a Jobbik ismertségét, táborát a II. kerületben és egész Budapesten is.

JeSz: megszületett az új bázis

Az egy százalékot el nem érő Jólét és Szabadság Demokrata Közösség (JESZ) szerint az, hogy szavazóik a második fordulóban is elmentek voksolni, azt jelenti, hogy megszületett az új nemzedék egy biztos bázisa.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik