Belföld

Kézbe venné a diákok erkölcseit a kormány

Kötelezően választható etika- vagy hit- és erkölcsoktatást javasolnak a köznevelési törvényhez benyújtott módosítójukban kormánypárti képviselők.

A javaslat rögzíti, hogy az iskolában az etika tantárgy a kötelező tanórai foglalkozások része. A tanuló, illetve a szülő jogosult az etika tantárgy helyett az iskola által az egyházi jogi  személlyel való megállapodás alapján biztosított hit- és erkölcstanoktatást választani.

Az indítványt jegyző kormánypárti politikusok, köztük Kövér László, Lukács Tamás, Ékes Ilona, Lezsák Sándor, azzal indokolják a módosítást, hogy Magyarország megújulásának egyik fontos előfeltétele, hogy a jövő nemzedékek megfelelő erkölcsi alapokkal rendelkezzenek.

Az etikaoktatást, illetve a hit- és erkölcstanoktatást az óvodában az óvodai foglalkozásoktól elkülönítve, az iskolában és kollégiumokban pedig oly módon kellene megszervezni, hogy az a kötelező tanórai foglalkozások rendjébe illeszkedjék.

Az indítvány kitér arra is, hogy az oktatásért felelős miniszter a kötelező etikaoktatás, valamint a hit- és erkölcstanoktatás részleteit– rendeletben állapítaná meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik