Belföld

Riasztási gyakorlat: ma lezuhan egy műhold

November 21-én megszakítják adásukat a tévék és a rádiók. A Csillagok háborújából ismert bolygókon történik meg a katasztrófa - legalábbis a katasztrófavédelem újabb gyakorlata szerint.

Országos katasztrófariasztási gyakorlat lesz ma a katasztrófavédelem és a médiahatóság együttműködésével. A gyakorlaton részt vesznek a katasztrófavédelmi szervek, a tűzoltóságok, a polgári védelem, valamint a teljes közmédia, illetve a kereskedelmi és közösségi televíziók, rádiók nagy része. A műsorszolgáltatók megszakítják majd adásukat, közleményeket ismertetnek, ám a félreértések elkerülése érdekében fiktív helyszíneket közölnek, a Csillagok háborúja című film bolygóit nevezik meg. A forgatókönyv szerint a Középső Peremvidéken zuhan le egy műhold. A tudnivalókról Loch Erikát, a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivőjét kérdeztük.


Fotó: Shutterstock

Ekkora méretű mozgósítási gyakorlatra még nemigen volt példa. Mi a céljuk a fiktív katasztrófahelyzettel?

Szeretnénk tudni, megfelelően működik-e a riasztási rendszer. A gyakorlat célja, a katasztrófavédelmi szervek és hivatásos tűzoltóságok, a polgári védelmi szervezetek mozgósításának értesítésének gyakoroltatása, emellett pedig az sem árt, ha a lakosság megismeri, hogy valós veszély esetén nagyjából milyen tartalmú közleményekre számíthat. Így a későbbiekben az emberek már felismerik a katasztrófák esetén történő riasztás és tájékoztatás új formáját (közérdekű közlemény, felhívó jellegű információközlés), ezzel pedig jelentősen csökkenthető annak a kockázata, hogy egy valós katasztrófahelyzet személyi sérülésekhez, komoly anyagi károkhoz vezessen.

Kik vesznek részt a próbariasztásban, és mi a feladatuk?

Maga a gyakorlat három részből áll. A Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyelete riasztja az igazgatóság, valamint a felügyelete alá tartozó hivatásos tűzoltóságok állományát. Az így megalakult operatív törzs egy beállított helyzet alapján törzsvezetési gyakorlatot hajt végre a helyi szervek, valamint a hivatásos tűzoltóságok bevonásával. A második fázisban a médiaszolgáltatók tesztelik a kommunikációs csatornákat, hogy kiderüljön, mennyire gyorsan tudnak megmozdulni. Valós helyzetet imitáló tesztüzeneteket, közérdekű közleményeket tesznek közzé. A gyakorlat harmadik fázisában a késő délutáni órákban, Pest megyében 25 helyszínen mozgósítják a polgári védelmi kötelezettség alapján létrehozott gyorsreagálású szervezetek csoportjait, akik működésbe hozzák a lakossági riasztó eszközöket, ami a szirénák morgatásával történik. 800 fő érkezését várják a helyi polgári védelmi kirendeltségek vezetői.

Milyen fiktív katasztrófahelyzetre számíthatunk? Miről szólnak majd a közlemények?

A riasztás a Csillagok háborújára épül: öt közlemény fog elhangzani, a szituációk pedig a film helyszínein zajlanak majd. Ezzel is szeretnénk felhívni a lakosság figyelmét, hogy nem valós veszélyhelyzetről van szó, csupán gyakorlatról. Még véletlenül se higgyék azt, hogy veszélyben vannak. A riasztáskor közzétett üzenetek csak egy lehetséges próbája egy valós veszély esetén kiadandó közleménynek, így Magyarországon tényleges óvintézkedéseket nem kell bevezetni. Ugyanakkor a gyakorlásba bevont egészségügyi szervek támogatásával önkéntes véradást tartunk az Országos Vérellátó Szolgálat közreműködésével.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik