Belföld

Újabb nagyberuházásokról döntött a kormány

25 milliárd forint környezetvédelemre, 3 milliárd műemlék-felújításra, plusz 400 milliárd a netes cégkezelési programra.

A közép-dunavidéki hulladékgazdálkodás javítása érdekében elkészül 306 hulladéksziget, egy átrakó és három válogató is. A beruházás 650 ezer ember életminőségét javítja 167 településen. A szükséges 9 milliárd forintos költségből 7,6 milliárdot vállal az EU.

A másik környezetvédelmi projekt 103 hulladéklerakó rekultivációját tartalmazza, Pest, Csongrád, Komárom-Esztergom és Békés megyében. Ez 550 ezer embert érint, és munkahelyeket is teremt. A 16,1 milliárd forintos költség 15 százaléka a magyar állam saját forrása, a többi uniós támogatás – közölte csütörtökön a kormányszóvívő.

Giró-Szász András bejelentette: megszépül a hatvani Grassalkovich-kastély és a hozzá tartozó park, minderre 3 milliárd forint fordítható az Új Széchenyi Tervből. Itt kap helyet majd az országos vadászati múzeum, és egy ökoparkot is kialakítanak a területen.

A vállalkozások adminisztratív terheinek csökkentése érdekében a kormány idén már indított egy 105 milliárdos programot, ez növekszik 400 milliárd forinttal. Mindez egyszerűbb társaságiadó-bevallást és -adatszolgáltatást hoz a gazdasági szereplőknek. Létrejön az e-vállalkozás internetes felület, amelyen minden ügyüket intézhetik majd a cégek. A program 2014-re érik be – mondta  a szóvivő. Abban az évben – ennek hatására – a GDP 1,3-1,4 százalékkal emelkedik, a költségvetés 100 milliárd forint többletbevételhez jut, és 100 ezer új munkahelyet eredményez.

Giró-Szász András megerősítette, hogy az eva kulcsa jövőre 37 százalék, a bevételi határ pedig 30 millió forint lesz. A tervezett bölcsődei gondozási díj pedig egy átlagos családnak – a maximális, az egy főre jutó havi jövedelem 20 százaléka esetén – havi 6 ezer forintot jelent. A kormány célja, hogy a módosabb családok többet fizessenek a bölcsődei szolgáltatásért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik