Belföld

Hónapokon át szökött a jódizotóp Csillebércen

Leállították a gyártást, átalakítják a szűrőberendezést. Senki nincs veszélyben – mondja a helyi izotópgyár vezetője.

A Csillebércen működő izotópgyár kéményén keresztül hónapokon át az elvártnál magasabb mértékben szökött a jód-131 izotóp – közölte csütörtökön az Izotóp Intézet Kft. cégvezetője. Környei József hangsúlyozta, hogy a lakosság egészsége nincs veszélyben.

Hozzátette: nem történt rendkívüli esemény, kibocsátás mindig is van, de ebben az esetben az magasabb volt az általunk elvártnál. A cégvezető szerint a Csehországban és Európa más pontjain az elmúlt napokban megemelkedett radioaktív sugárzás nem származhat kizárólag tőlük, de azt elismerte, hogy „valamennyi értékkel hozzájárulhattak”.

Környei arról is beszámolt, hogy már az év első felében észlelték, hogy a gyártási eljárás során a kéményen keresztül kibocsátott, úgynevezett „elszökő” jód-131 mennyisége megnövekedett, de még mindig a határértékek alatt maradt. Nyáron a termelést leállították, és átalakították a szűrőberendezéseket, viszont a szeptemberi újraindulás után is megmaradt a magasabb érték. A cég ezért ismét leállította a jód-131 gyártását, hogy jobb elemeket, szűrőket építsenek be – tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy miért csak most hozzák nyilvánosságra a történteket, cégvezető úgy válaszolt: a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség a magyarországi Országos Atomenergia Hivataltól is kért adatokat. Ők a hivatalnak az adatszolgáltatást most megtették, és ezzel egy időben tájékoztatják a közvéleményt is.

Mi az a jód-131?

Ezt az izotópot orvosi célra, elsősorban a pajzsmirigy vizsgálatára és gyógyítására alkalmazzák, amelyet az Európai Unióban csak néhány helyen, Lengyelországban, Hollandiában, Belgiumban, Franciaországban és Magyarországon gyártanak.

A tellúr nevű elemet kutatóreaktorban besugározva jön létre a 8 napos felezési idejű jód-131 izotóp, amelyet speciális leválasztás és feldolgozás során lehet alkalmassá tenni orvosi felhasználásra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik