Belföld

Tovább tart a kasza a közmédiában

Hétfőn 86, kedden 54 közmédiában dolgozó emberrel közölték, hogy nincs szükség a munkájukra.

A Hír24 információi szerint kirúgták a magyar rádióból Szajly Józsefet, aki Such György elnöksége idején alelnöke is volt a rádiónak. Ő is vezette az egykor népszerű Reggeli csúcs című műsort. Ugyancsak felmondtak Szalóczy Pálnak, aki évtizedek óta bemondó, de ő a hangja a metrónak és a több MÁV pályaudvarnak is.

Ismét megkapta az előzetes felmondásról szóló értesítést Balázs Attila újvidéki író is, aki kulturális szerkesztőként a Kossuth és a Bartók Rádiónak 1994 óta készített irodalmi műsorokat. Őt már nyáron is el akarta az MTVA bocsájtani, de akkor sikerült megmenteni.

Előzetes értesítést kapott Vidák Györgyi jelmeztervező, aki 1991-ben a The Josephine Baker Story című HBO filmben nyújtott teljesítménye miatt Emmy-díjat kapott, és divattervezőként is elismert.

H. Szabó Sándor, az MTI fotóriportere ugyancsak nem kell a közmédiának. Az ő iszapkatasztrófáról készült fotói bejárták a világsajtót és október 23-án miniszteri elismerést és dicséretet kapott.

Balogh Zsolt szintén nem kell az MTVA-nak. A rendező dokumentumfilmekkel kezdte pályafutását, majd tévéfilmekkel, tévéjátékokkal folytatta. Emellett számos irodalmi, ismeretterjesztő filmet, szórakoztató műsort rendezett.De néhány éve színpadon is rendezett, például Pozsgai Zsolt: Merénylet a színpadon című művét.

Pécsett 17 munkatársnak adták át az előzetes értesítést.

A Hír24 információi szerint holnapra az összes online újságírót behívták.

A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap tegnap közleményt adott ki arról, hogy álláspontjuk szerint a Munka törvénykönyvét és más jogszabályokat a legteljesebb mértékben betartva járt és jár el a csoportos létszámleépítés kapcsán.

Ezzel szemben a közmédiában lévő kilenc szakszervezet úgy véli, hogy az alapnak a Központi Üzemi Tanáccsal kötött megállapodását véleményeztetnie kellett volna a szakszervezetekkel, ahogy az a nyári első leépítési hullámban is történt. Mivel erre nem került sor, álláspontjuk szerint nem volt jogszerű, hogy az MTVA elkezdte kiosztani az előzetes értesítéseket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik