Belföld

PDSZ: elfogadhatatlan a köznevelési törvény tervezete

Az érdekképviselet azt kezdeményezi, hogy a parlament halassza el 2012. március 31-ig a munkaanyag vitáját.

A köznevelési törvény általános vitáját kedden kezdte meg az Országgyűlés.

Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke szerdán azt mondta: a tervezetet jelen állapotában elfogadhatatlannak tartják. Az érdekvédelmi vezető három pontot emelt ki: a pedagógusoknak kötelezően előírt, heti 32 órai iskolai benntartózkodást, ami véleménye szerint jelentős óraszám-emelkedéssel jár majd. Elnagyoltnak nevezte továbbá a javaslatban az egész napos iskolát, és kritizálta a pedagógus- életpályamodellre vonatkozó elképzeléseket is.

Mendrey László, idézve Gloviczki Zoltán közoktatási helyettes államtitkár szavait, aki a közelmúltban “drámai mértékű” béremelésről beszélt az életpálya bevezetésével kapcsolatban, úgy fogalmazott: a “drámát” nem a béremelés mértékében, hanem annak elmaradásában látják. Rámutatott: sem 2012-re, sem 2013-ra nem lehet látni, honnan forgatják be az életpályamodellhez szükséges több mint 100 milliárd forintot.

Az érdekvédő szerint nincs törvénykezési kényszer. Most november közepe van, szeptember elsejéig még 10 hónap áll rendelkezésre. “A közoktatási rendszer működik, minden reggel becsöngetnek az iskolákba, nincs ostromállapot” – mondta. Ugyanakkor hozzátette: nincsenek illúzióik. Elküldték azonban a parlamenti képviselőknek javaslataikat, és fórumokat szerveznek, amelyeken azt szeretnék megmutatni, hogy “nem a törvény ellen, hanem a törvényért vannak”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik