Belföld

Egyre több településen veszélyes a levegő

Már tizenhat település levegője számít veszélyesnek az Országos Környezet-egészségügyi Intézet (OKI) legfrissebb adatai szerint Magyarországon.

Az OKI térképén piros színnel jelölt, vagyis “veszélyes” levegőjű települések között van Várpalota, Székesfehérvár, Pécs, Esztergom, Budapest, Szeged, Százhalombatta, Tököl, Salgótarján, Eger, Kazincbarcika, Sajószentpéter, Miskolc, Oszlár, Nyíregyháza és Debrecen, itt a szálló por (PM10) köbméterenkénti koncentrációja 100 mikrogramm felett van.

Narancssárga színnel jelölték, vagyis egészségtelennek számít Sopron, Győr, Tatabánya, Ajka, Dunaújváros és Putnok levegője, mivel ezeken a településeken a szálló por köbméterenkénti koncentrációja 75-100 mikrogramm.

A légszennyező anyagok legfontosabb egészségkárosító hatásai alapján négy szintet különítenek el, ezeket a következő színekkel jelölik: kék (elfogadható), zöld (kifogásolt), narancssárga (egészségtelen), piros (veszélyes). Az önkormányzatok az utóbbi két kategória alapján rendelhetik el a szmogriadó tájékoztatási, illetve riasztási fokozatát.

Kedden Debrecenben, majd szerdán Budapesten, Miskolcon, Nyíregyházán és Székesfehérváron is elrendelték a szmogriadó riasztási fokozatát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik