Belföld

Tanoncok gyógyítanak felügyelet nélkül

Sok helyen gyakornokok gyógyítanak felügylet nélkül - álltja a rezideneszövetség elnöke.

A Fidesz erős embereitől remélnek támogatást a különböző érdekcsoportok. A HÖOK Hoffmann Rózsa felsőoktatási tervei ellen Pokorni Zoltánban talált szövetségesre, míg az orvos rezidensek Szócska Miklós helyett Lázár Jánostól remélnek megoldást.


Fotó: MTI / Balázs Attila

A szövetség elnöke, Papp Magor, a Népszabadságnak adott interjújában vészjósló állapotokra, azaz gyakorlatilag törvénysértésekre hívta föl a figyelmet. Papp Magor állítása szerint „számos helyen csak azért folyhat még betegellátás, mert a hatóságok becsukják a szemüket, nem vesznek tudomást arról, hogy csak papíron van meg a kórházi osztályokon előírt orvoslétszám, s gyakornokok felügyelet nélkül látnak el betegeket. Lassan már a szabályok megszegésére sem marad ember. Ha az egészségügyre nincs forrás, akkor azt valahonnan vagy előássuk közösen, vagy nincs tovább” – ismerteti a magyar egészségügy helyzetét a rezidensszövetség elnöke.

Hozzáteszi: „A működőképesség fenntartásához muszáj itthon tartani az orvosokat, az elvándorlás már akkora méretű, hogy ha csak a jelenlegi ütemben folytatódik, rövidesen az a része is bedől a rendszernek, amely ma még működik.”

Papp Magor szerint az egészségügyért felelős államtitkár részben elbagatellizálja a humánerőforrás-krízist, másrészt a saját mozgásterén belül nem tudott olyan lépéseket tenni, amelyek érdemben befolyásolhatnák az orvoselvándorlást. Ez az oka annak, hogy személyes találkozót kért Lázár Jánostól. Hozzátette: abban bíznak, ha szemtől szemben beszélhetnek arról, hogy a betegellátás egyre nagyobb gondokkal küzd, tízmillió ember ellátását veszélyezteti a pénztelenség, az orvosok elvándorlása, akkor találnak megoldást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik