Belföld

Ismét támad a szmog

A szálló por magas koncentrációja miatt hétfőn veszélyesnek minősítették Debrecen és Kazincbarcika levegőjét, de több más településen is romlott a levegő minősége.

Az Országos Környezetegészségügyi Intézet honlapján található legfrissebb mérési adatok alapján készült térképen piros színnel jelölték Debrecent és Kazincbarcikát. Ezeken a mérőállomásokon a szálló por koncentrációja köbméterenként 100 mikrogramm feletti, vagyis a levegő minősége veszélyesnek számít.

A levegő kilenc településen “egészségtelen”, így a térképen narancssárga jelöléssel szerepel Sopron, Győr, Pécs, Budapest, Tököl, Putnok, Sajószentpéter, Miskolc és Nyíregyháza. Ezeken a településeken a szálló por köbméterenkénti koncentrációja 75 és 100 mikrogramm között van. Zöld színnel jelölték, vagyis “kifogásolt” Ajka, Veszprém, Székesfehérvár, Esztergom, Százhalombatta, Dunaújváros, Salgótarján és Eger levegője.

Nyíregyházán ma el is rendelték a szmogriadó tájékoztatási fokozatát az utóbb napok levegőromlása miatt – közölte a városháza sajtószolgálata hétfőn.

A Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség mérési adatai szerint a szálló por 24 órás átlagkoncentrációja szombaton és vasárnap meghaladta a köbméterenkénti 75 mikrogramm tájékoztatási küszöbértéket. A Széna téri mérőállomás e napokon 89, illetve 94 mikrogrammos értékeket regisztrált.

Az önkormányzat arra kéri a lakosságot, hogy kerüljék a személyautók, főként a dízelüzeműek használatát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik