Belföld

Nem támogatja az LMP a kormány plázastopját

A párt szerint kifacsarják az általuk benyújtott eredeti törvényjavaslatot, ezért visszavonta azt, és nem támogatja a kormány új terveit.

Bár eredetileg az LMP vetette fel a plázastop ötletét, az erre vonatkozó, csütörtökön ismertetett kormányzati tervet nem tudja támogatni – közölte Jávor Benedek, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője.

Az Országgyűlés Fenntartható fejlődés Bizottságának elnöke a testület csütörtöki ülése után azt mondta: a kormány elképzelése “paradicsomi állapotot” teremt a korrupcióra, mert nehezen átlátható, központi döntéshozatali szerv egyedileg alkudozik majd a különböző befektetőkkel a bevásárlóközpontok létesítéséről.

A kormány javaslata nem támogatható, az kifacsarja az LMP eredeti javaslatát, a minisztérium hatáskörébe utalja a döntéseket – folytatta, megjegyezve: az LMP visszavonta saját előterjesztését, amikor látták, hogy indítványukat kormánypárti módosító javaslatokkal ebbe az irányba kívánják vinni.

Jávor Benedek emlékeztetett: pártja eredeti javaslata az volt, hogy a plázaépítés lehetőségét a helyi közösség kezébe adják. Az elmúlt két évtizedben világossá vált, hogy a bevásárlóközpontok terjedése kedvezőtlenül alakította át a települések struktúráját, tönkretette a helyi kereskedelmet, és Európa más országaihoz hasonlóan korlátozó intézkedéscsomagra lenne szükség – mondta.

A kormányszóvivő csütörtökön jelentette be, hogy jövő januártól 2014. december 31-ig általános építési tilalom érvényes a 300 négyzetméter feletti kereskedelmi építményekre; a tilalom alól a vidékfejlesztésért, a környezetvédelemért és a kereskedelemért felelős miniszterek által létrehozott bizottság javaslata alapján a nemzetgazdasági miniszter adhat felmentést.

Az intézkedés célja, hogy a kereskedelem szerkezete kedvezőbben alakuljon át – hangsúlyozta Giró-Szász András, kifejtve: jelenleg a kereskedelmi forgalom 69 százalékát uralják a nagy- és közepes, elsősorban nemzetközi vállalkozások, amelyek ugyanakkor alig egy százalékát képviselik a kereskedelmi vállalkozásoknak, míg a maradék 99 százalékot képviselő mikrovállalkozások csak 31 százalékban részesülnek a forgalomból; ezen próbálnak változtatni.

Azt, hogy milyen szempontok alapján adható felmentés a plázastop alól, egy későbbi kormányrendeletben szabályozzák – mondta a szóvivő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik