Belföld

Több kórházban is elfogyott a rákgyógyszer

A kórházszövetség elnökét, Rácz Jenőt kérdeztük. Villáminterjú.

A Zala Megyei Kórházból harminc rákos beteget küldtek haza kezelés nélkül. Az ok: elfogyott a nekik felírt kemoterápiás készítmény. Más egészségügyi intézményekben is előfordultak hasonló esetek?

Nem egyedi és nem új a probléma. A magyar kórházak többségében elfogytak az úgynevezett 5-fluor-uracil nevű, jelenleg hiánycikknek számító készítményből gyártott kemoterápiás gyógyszerek. A piacon természetesen léteznek helyettesítő szerek, melyek hatóanyagtartalmukban gyakorlatilag megegyeznek az eddig használtakkal, csak sokkal drágábbak, és nem a megszokott forgalmazókon keresztül, hanem kizárólag egyedileg szerezhetőek be. Az árváltozása akár tízszeres is lehet; van készítmény, amelynek ampullája tizenegynéhányezer forintról hetvenezerre drágult. Az említett rákgyógyszereket széles körben alkalmazunk, némely kórházban havi ötszáz ampulla is elfogy.


Fotó: Gálos Samu Mihály

Mindez bújtatott gyógyszerdrágítás, nem?

Az okot a kórházszövetség nem tudja, nincs is jogunk kutatni.

Mi más állhat a háttérben?

Adott esetben a hatóság feladata ezt vizsgálni és döntést hozni.

Ön ilyet nem állíthat?

Feltételezésekkel nem állhatok a nyilvánosság elé. Ez nyilvánvaló.

A magyar kórházak egy-kéthetes készlettel rendelkeztek az 5-fluor-uracil alapú szerekből. Miért csak ennyivel?

Ha előre látták volna a hiányt, bizonyára tekintélyesebb készletet halmoznak fel. Így most várni kell a kizárólag a tengeren túlról beszerezhető helyettesítő szerekre. Ilyenkor vetődik fel: ha lenne pénz akár egy-két havi adagot raktározni, megúsztuk volna az ellátási zavart. Amúgy nem ritka az egyedi import igénye, csak a mostani anomália sajnos nagyon érzékeny betegcsoportot érintett. Megjegyzem: az egész kontinenst sújtja a probléma, hiszen a teljes európai piacot ugyanaz a gyártó látta el az említett szerekkel.

Hiánygyógyszerek
A magyarországi hiánygyógyszerek listája az Országos Gyógyszerészeti Intézet honlapján, itt olvasható. Köztük olyan szerek találhatók, mint a Tetanusz elleni szérum, melyből az egyedi beszerzés ampullánként hatszáz forint pluszterhet ró az egészségügyi intézményekre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik