Belföld

Több ponton módosította a Btk.-t egy 30 évre ítélt rab

Öt éve képzi magát az életfogytiglani büntetését töltő férfi, hogy másoknak is jogi tanácsokat tudjon adni.


Fotó: Bozsó Krisztián

A szegedi Csillag Börtönben tölti életfogytiglani büntetését Kovács Zsolt, aki több – a büntető törvénykönyvet (Btk.) érintő – módosítási javaslatot készített el. A szegedi börtön „házi jogásza” öt éve autodidakta módon képzi magát, hogy saját ügye mellett másoknak is jogi tanácsokat tudjon adni.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, valamint a Fidesz-frakció is levélben köszönte meg Kovács Zsoltnak, a Szegedi Fegyház és Börtön elítéltjének a Btk.-ra vonatkozó módosító javaslatait. Ezekben számos anomáliát tárt fel. Azok közül éppen az ő segítségével már párat sikerült orvosolni. Közülük az egyik az a jogharmonizációs hiba, amely miatt voltak olyanok, akiknek az előzetes letartóztatását nem számították bele a fogvatartási idejükbe, így 2-3 évvel is többet ülnek a “kelleténél”.

Egy másik levelében Kovács Zsolt azért emelt szót, hogy az elítéltek illeték fizetése nélkül kapjanak másolatot a saját ügyükről, hogy az iratok segítségével könnyebben megfogalmazhassák perújítási kérelmüket.

„Négy-öt éve tanulom a jogot ugyanabból a könyvből, mint az egyetemisták, csak én abban különbözöm tőlük, hogy itt gyakorlati tapasztalatokat tudok szerezni” – nyilatkozta Kovács Zsolt a Hír24-nek. A többszörös gyilkosságra való felbujtásért 30 évre ítélt férfi elmondta: a többiek rendszeresen fordulnak hozzá, így megismeri az ő ügyeiket is. Rabtársai közül sokan „ügyvéd úrnak” hívják. „Valójában utálom a jogot. Azért tanulom, hogy jól ismerjem a törvényeket, és ezeket az ismereteket a saját ügyemben fel tudjam használni” – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik