Belföld

Büntetőügy várhat Csurka lapjára?

A Népszava szerint a Magyar Fórum engedély nélkül használt fel és hamisított meg fotókat.


Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

A Magyar Fórum október 27-i számában lopott és manipulált fényképek jelentek meg Csurka István cikke alatt. A fotók az október 22-ei Új Színház előtti, illetve az október 23-ai “millás” tüntetésen készültek. Az eredetieket a HVG, a 7óra7.hu és a Népszava riportere készítette. A retusált képeken Csurka lapjában Hanti Vilmos horogkeresztes jelvénnyel, Márta István náci karlendítéssel látható. Jogi szakértők szerint nemcsak polgári-, hanem büntetőper is lehet a fényképhamisításból – írja a Népszava.

A rendőrség nem olvas Magyar Fórumot

Hanti Vilmos, a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetségének (MEASZ) elnöke csütörtökön hiába akart feljelentést tenni a rendőrségen tiltott önkényuralmi jelképek használata miatt. A VIII. kerületi kapitányságon előbb azt közölték vele, hogy feljelentését nem vehetik jegyzőkönyvbe, mivel a tiltott önkényuralmi jelképek használatának “észlelése” hatósági feladat, állampolgárként erre nem terjedhet ki a bejelentése. Később azt is mondták, hogy az üggyel a IX. kerületi kapitánysághoz kell fordulnia, mivel ott van a Magyar Fórum székhelye. Az Új Színház távozó igazgatója a Népszavának azt mondta, nem indít pert Csurka lapja ellen, mivel azt magára nézve megalázónak tekintené. Márta István a képhamisítást ugyanakkor undorító cselekedetnek nevezte.

A Népszava kíváncsi lett volna Tarlós István véleményére, de ő hivatalos úton az Egyesült Államokban tartózkodik. Szűcs Somlyó Mária kommunikációs igazgató ugyanakkor emlékeztetett rá, hogy korábban a főpolgármester közleményben figyelmeztette Csurka Istvánt a Magyar Fórumban megjelent botrányt kavaró, Ascher Café című írása miatt. Tarlós arra intette Csurkát, hogy tartózkodjon a félreérthető, illetve a politikai kultúrával nem összeegyeztethető nyilatkozatoktól. A főpolgármester tudatta: ilyen jellegű nyilatkozataival Csurka István “veszélyezteti az Új Színház elképzelt, megvalósítandó programját és Dörner György igazgatói kinevezését”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik