Belföld

Szmog: fokozott veszélyben a gyerekek

Fokozott veszélyben vannak a gyerekek a szmogban. Különösen az asztmások, az allergiások és az alacsony babakocsiban tolt csecsemők.

A Svábhegyi Gyógyintézetben a légzőszervi problémákkal régóta küzdő betegek mellett nagyon sok új páciens jelentkezett az elmúlt napokban. Ha az időjárás nem változik, a szokásos betegforgalom a következő napokban akár meg is duplázódhat. Egyre több olyan gyereknél is jelentkeznek az allergiás és asztmás tünetek, akiknél korábban soha nem voltak légzőszervi problémák.

A légköri szennyezést okozó, apró, fél-egy mikron nagyságú porszemcsék szinte akadály nélkül jutnak el a kisebb légutakba, ahol lerakódva akadályozzák az oxigén útját, ez pedig légszomjhoz vezet – tájékoztatta a Hír24-et Bánfi Andrea, a Svábhegyi Gyógyintézet csecsemő- és gyermektüdőgyógyász szakorvosa. Elmondása szerint a porszemcsék a szem kötő-, és a légutak nyálkahártyáját is ingerlik, ami miatt allergiás tüneteket mutathatnak azok is, akik amúgy nem érzékenyek, vagyis könnyezhet a szemük, és köhögési rohamuk lehet. Különösen nagy veszélyben vannak az alacsony babakocsiban tolt csecsemők. A légutakban lerakódott por és a vegyi anyagok krónikus hörghurutot, légúti gyulladást okozhatnak, ami sok esetben évek múltán, felnőttkorban jelentkezik.

A legnagyobb gondot az allergiás és az asztmás gyerekeknek okoz a mostani helyzet, náluk a magas légköri porkoncentráció úgymond „provokálhatja” a légúti tüneteket. Bánfi Andrea hangsúlyozza, hogy önmagában a szmog nem szokott asztmás rohamot kiváltani, legfeljebb köhögést vagy zihálást, de a betegeknek mindenképpen ajánlatos magukkal vinni a rohamoldó, sürgősségi gyógyszereiket. Szmogban az asztmások nehezebben kapnak levegőt, normál mozgásnál is olyan tüneteik vannak, mintha futnának vagy extra terhelés érné őket.

A szakember az egészséges és a beteg gyerekek számára is egyaránt azt tanácsolja, hogy bármennyire is a levegőre csábít a napsütés és a kellemes hőmérséklet, szabad levegőn ne végezzenek fizikai aktivitást, például ne sportoljanak a parkban, vagy kerüljék a forgalmas helyeket, így az ottani játszótereket is, inkább a magasabban fekvő helyeken tartózkodjanak.

A Svábhegyi Gyógyintézetnél felhívják a figyelmet arra, hogy mielőbb forduljanak szakorvoshoz azokkal a gyerekekkel, akiknél eddig nem jelentkeztek allergiás problémák, ám a szmog hatására megjelentek a jellemző tünetek. A betegség korai felismerése révén ugyanis megelőzhető az allergia súlyosbodása, illetve a kapcsolódó betegségek, így az asztma kialakulása. A gyors és szakszerű segítség az érintett gyerekek további életminőségét alapvetően meghatározhatja!

Mint ismert, a szmogriadó riasztási fokozatát rendelte el Budapesten pénteken reggel 6 órától Tarlós István főpolgármester, miután a kisméretű szálló por egy napra számított átlageredménye november 2-án a főváros három, november 3-án pedig négy mérőpontján elérte és meghaladta a riasztási küszöbértéket (100 ľg/m3) – jelentette be a Főpolgármesteri Hivatal. Az intézkedés visszavonásig érvényes.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik