Belföld

Haladékot kap, akit még nem számoltak meg

Lezárul a népszámlálás hétfőn éjfélkor. Aki nem tesz eleget a kötelező adatszolgáltatásnak legkésőbb november 8.-ig, akár ötvenezer forintra is megbüntethetik - Virágh Eszterrel a Központi Statisztikai Hivatal szóvivőjével beszélgettünk.

Hétvégén is dolgoznak a számlálóbiztosok?

Igen dolgoznak. Számíthat rá, aki még nem töltötte ki az űrlapot, hogy még kopogtatunk az ajtaján hétfőn is. Aki nem kapták meg a kérdőívet vagy nem kereste fel munkatársunk, vagy csupán a makacs hozzáállása után meggondolta magát, november 8-ig még van lehetősége az önkormányzatoknál beszolgáltatni az adatait.

Akkor nem zárul le október végével a népszámlálás?

Hivatalosan a számlálóbiztosok október végéig dolgoznak. Utána a helyi önkormányzatok veszik át a feladatot, ahol külön ügyfélszolgálati központokat alakítottak ki erre a célra. A kistelepüléseken már teljesen lezajlott a számlálás, a fővárosban viszont okoz ez némi problémát. Szorít az idő, de a péntek déli adatok szerint a kiküldött négy és félmillió címből már 91 százalékot becserkésztünk, ami nagyon jó eredménynek számít. Emellé még folyamatosan érkeznek a vidéki adatszolgáltatok számai is. Tisztában vagyunk vele, hogy a hosszú hétvégén többen vidékre utaznak, de bízunk benne, hogy sikerül munkatársainkkal időpontot egyeztetniük.

Mekkora büntetésre számíthat, aki mégsem tölti ki a kérdőívet?

Egy 1999 kormányrendelet szerint, aki nem válaszol a kérdésekre, az statisztikai adatszolgáltatással kapcsolatos szabálysértés követ el, így ötvenezer forintra büntethető, ami elzárással is járhat vagy közérdekű munkára fogható a delikvens. Nem szeretnénk senkit megbüntetni, reméljük nem is lesz rá szükség.

A hajléktalanokat is sikerült megszámolni?

Meglepődve tapasztaltuk, hogy a fedélnélküliek maguktól keresték fel a számukra kijelölt összeíró pontokat. Szociális munkások segítségével felkerestük a szállókat is, ahol összesen 4000 hajléktalant írtunk össze, az utcákon pedig 1300 fő töltötte ki az űrlapot.

Mikorra lesz végeredmény?

A 2011-es népszámláláson negyvenezer számlálóbiztos dolgozott egy hónapon keresztül. A végleges adatok feldolgozása két-három hónapot vesz időbe.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik