Belföld

Szmogriadó a magyar nagyvárosban

Tovább romlott a levegő minősége Nyíregyházán, ezért a város polgármestere vasárnaptól szmogriadót rendelt el. A helyzet még súlyosabb lehet.

A légköri szálló por átlagkoncentrációja Nyíregyházán a Széna téri mérőállomás adatai szerint csütörtökön a tájékoztatási, majd pénteken és szombaton is meghaladta a köbméterenkénti 100 mikrogrammos riasztási küszöbértéket .Szombaton a város területén köbméterenként 137 mikrogrammos értékeket regisztráltak, ez jóval túllépi az egészségügyi határértéket.

Kovács Ferenc polgármester a város területén vasárnaptól visszavonásig teljes tűzgyújtási tilalmat rendelt el, amely magában foglalja a kerti hulladék és az avar égetésének tilalmát is. Az önkormányzat arra kéri a lakosságot, hogy a levegőminőség további romlásának elkerüléséért lehetőség szerint mellőzzék járművek használatát, és saját gépkocsi helyett a közösségi közlekedést vegyék igénybe, illetve kerüljék a vegyes tüzelésű berendezések, a kályha és a kandalló használatát.

A légúti betegségben szenvedőknek, az időseknek és a kisgyermekeknek azt javasolják, hogy ne tartózkodjanak a szabadban. A Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség tájékoztatása szerint a levegőminőség jelentős javulása, illetve számottevő légmozgás az elkövetkező napokban nem valószínű, így a levegőminőség romlása tovább folytatódhat Nyíregyházán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik