Belföld

Több milliárdos csalás az innovációs támogatásoknál

Volt, hogy valaki a támogatást egészen más célra fordította, mint amire elnyerte, mások többször vettek fel pénzt korábban már elszámolt tételek után.

Kapcsolódó cikkek

A Kutatási és Technológiai Innovációs Alap pályázatainak áttekintésekor több milliárd forint értékű csalásra és szabálytalanságra bukkantak a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) munkatársai a tíz hónapig tartó átvilágítás és helyszíni ellenőrzések alatt – írta a Magyar Hírlap pénteken.

Megtörtént, hogy valaki a támogatást egészen más célra fordította, mint amire elnyerte, mások többször vettek fel pénzt korábban már elszámolt tételek után. A lap szerint csak az irreális és életszerűtlen munkanap-elszámolások miatt a kárérték elérheti a százmilliós nagyságrendet.

Az NFÜ a lappal közölte, hogy az innovációs alap új vezetése eddig mintegy 300 millió forintnyi támogatás kapcsán kezdeményezte a büntetőeljárás elindítását. Az átvilágítás során több ezer szerződést vizsgáltak át.

Ennek nyomán 700 millió forint is behajtható olyan vállalkozásoktól, amelyek ellen már felszámolási eljárás indult, hét, összesen 800 millió forinttal támogatott, nagy értékű projektnél pedig éppen most vizsgálják a szerződéskötés visszamondását. Más esetekben, szintén szabálytalanságok miatt az alap vezetői úgy döntöttek, 25-30 százalékkal csökkentik az elnyert pénzek összegét, ebből 260 millió forint juthat vissza a kasszába.

Az NFÜ-nél a lapnak elmondták azt is, hogy a szükséges intézkedések megtétele után újraindították a korábban leállított kifizetéseket az alapból, s a készülő szabályváltozások csökkenteni fogják a visszaélések lehetőségét, valamint ésszerűsítik a támogatási és az intézményrendszert.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik