Belföld

Ma megszólal Orbán és kiderül, lehet-e Gyurcsány-frakció

Orbán felszólalásával kezdődik a parlementi ülés, ám az egyelőre kétséges, hogy Gyurcsány új frakciója megalakulthat-e.

Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtti felszólalásával kezdődik ma a parlament nyolcnapos ülése. A kormányfő várhatóan a vasárnapi európai uniós csúcstalálkozón történtekről és annak következményeiről számol be a plenáris ülésen.

Ma részletes vita lesz arról a kormányjavaslatról, amely állami tulajdonba adná a megyei önkormányzatok vagyonát és intézményeit, valamint az ehhez kapcsolódó – az átvétel ingyenességét biztosító – alkotmánymódosításról. Az állam egyúttal átvállalná a megyei önkormányzatok mintegy 180 milliárd forintos adósságát. Az ügyben mindhárom ellenzéki párt feljelentést tett egyes megyei elnökök ellen, hűtlen kezeléssel vádolva őket.

Megtárgyalják a képviselők azokat a módosítói indítványokat is, amelyek az utcán élők megbüntetését lehetővé tévő kormánypárti javaslathoz érkeztek. Budapesti fideszes polgármesterek azt kezdeményezték, hogy szabálysértés miatt a jövőben elzárással vagy 150 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújthassák azokat a hajléktalanokat, akiket fél éven belül másodszor vonnak felelősségre azért, mert az utcán laknak.

A mai parlamenti eseményekhez tartozik az is, hogy Molnár Csaba – a Gyurcsány Ferenccel együtt az MSZP-ből távozó képviselők egyike – vasárnap levélben arról tájékoztatta Kövér László házelnököt, hogy vezetésével szombaton megalakult a Demokratikus Koalíció tíztagú parlamenti frakciója. Gyurcsányék arra számítanak, hogy ma napirend előtt már fel is szólalhatnak a Házban. Ez azonban nem biztos, hogy megtörténhet, ugyanis a házelnök, Kövér László szombatig hivatalos brazíliai látogatáson tartózkodik. Kövér vasárnap úgy nyilatkozott, hogy majd hazatérése után tájékozódik az ügyben. Azaz, egyelőre kérdéses, hogy a szombaton alakult új frakció a Tisztelt Házban is megalakulhat-e. A Political Capital elemzője szerint egyébként a DK csak fél év múlva hozhat létre önálló frakciót, addig a képviselőik függetlennek számítanak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik