Belföld

A végjátékban is trükközik Hoffmann

Csütörtökön a közigazgatási államtitkári értekezlet elfogadta a közoktatási és a felsőoktatási törvényt – tudta meg az fn24. Hoffmann Rózsáék viszont még elvileg várják az észrevételeket a dokumentumokhoz, sőt tárgyalnak is róla. Vajon tudják a hallgatók, rektorok és a hozzászólók, hogy ennek már nincs értelme?

A közigazgatási államtitkári értekezlet a kormány általános hatáskörű döntés-előkészítő testületeként működik. A gyakorlat szerint, ami átmegy e testületen, azt a kormány is elfogadja a következő ülésén. Információink szerint mind a felsőoktatási törvény, mind a közoktatási törvény csütörtökön „vette ezt az akadályt”, és már csak a kormánynak kell bólintania rá, mielőtt a Parlament elé kerül.

A dolog azért érdekes, mert ezzel gyakorlatilag véglegesnek tekinthető mindkét dokumentum. Az oktatási államtitkárság ugyanakkor október 23-ig várja a felsőoktatási törvényhez, 25-ig a köznevelési törvényhez a véleményeket. Vajon mit változtathat bárki javaslata egy már kész dokumentumon?

Pénteken Dux László felsőoktatási helyettes államtitkár, jövő héten a tárgyalásokba újra bekapcsolódó Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter, miniszterelnök-helyettes ül le a hallgatókkal, hogy megegyezzenek a vitás kérdésekben. A HÖOK két fő követelése, a bújtatott tandíjnak és a hallgatók röghöz kötésének eltörlése ugyanakkor már be van betonozva a Nemzeti Felsőoktatási Rendszerről szóló dokumentumba. Miről tud még tárgyalni a kormány a hallgatókkal ezek után? A rektorokkal csütörtökön egyeztetett a tárca – feleslegesen.

Az egyetemisták az egész országban demonstrációkat tartanak, Szegeden éhségsztrájkba is kezdtek a törvény elfogadása ellen. Október 27-én Budapesten lesz a sztrájksorozat betetőzése. A másik hallgatói szervezet, a Hallgatói Hálózat pedig az október 23-i „Millás” demonstráción kap szót. A rektori konferencia szintén elutasítja a törvényt, és saját javaslatot dolgozott ki a bújtatott tandíj alternatívájára.

A héten több fórumon is – többek között az Oktatás-politikai Tanács, az Országos Köznevelési Tanács – folyt tárgyalás a köznevelési törvényről. E testületek véleménye, javaslatai vajon hogy kerültek be a törvény szövegébe, ha ugyanaznap volt például az OKNT-ülés, mint a közigazgatási államtitkári értekezlet? Pénteken még fórumon egyeztet Kispesten Gloviczki Zoltán közoktatási helyettes államtitkár válogatott pedagógus közönség előtt. Mit tud mondani nekik? Ez van, ezt kell szeretni?

A héten attól volt hangos a sajtó, hogy a nagy hoffmanni egyeztetések eredményeképp mindenki elfogadja a törvényeket, mindenki támogatja a terveket. Az államtitkár asszony a minap azt is leszögezte, hogy a törvények szövege a parlamenti végszavazásig módosulhatnak.

Ki hisz neki ezek után?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik