Belföld

MOSZ: nem leszünk az ellenzék segédereje

A MOSZ november 4-én fog tiltakozni a Munka törvénykönyv tervezet számára elfogadhatatlan elemei ellen. De nem a "D-Day" keretei között.

A Munkástanácsok Országos Szövetsége (MOSZ) elhatárolódik a D-Day akciósorozattól. Ezt jelzi, hogy a november 4-re meghirdetett – a Liga Szakszervezetekkel közös – demonstrációit nem a szerintük “képzavaros D-Day” nevű akciósorozat részeként szervezik. November 4-én egyébként a Munka törvénykönyv tervezet számukra elfogadhatatlan elemei ellen tiltakoznakk – közölte a szakszervezet csütörtökön az MTI-vel.

Nem vállalnak közösséget az ellenzékkel

A közlemény szerint a MOSZ mindig tartózkodott attól, hogy a munkavállalók érdekében fellépő más csoportok akcióit minősítse, “de nem lehet nem észrevenni, hogy a magatehetetlen, magát baloldalinak nevező politikai ellenzék most ismét segéderejévé kívánja silányítani a munkavállalók érdekében tiltakozó, és többszörösen elárult bázisát, a szakszervezeteket”.

Szeptember elején a munka világát érintő 9 pontos követeléscsomagot fogalmaztak meg közös akcióegységbe tömörült szakszervezetek (a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének, és a Vegyipari Dolgozók Szakszervezetének vezetésével), amelyek szeptember 29-én indították el határozatlan időre meghirdetett, D-Day-nek keresztelt sztrájk- és tüntetéssorozatukat.

A mintegy 70 szakszervezetet, civil- és társadalmi szervezetet tömörítő akcióegység azóta Budapesten ülősztrájkot, és nagygyűlést tartott, és félpályás útlezárásokat is szervezett.

A MOSZ és a Liga Szakszervezetek október elején jelentették be, hogy országos, forgalomlassító félpályás útlezárásokat tartanak november 4-5-én, ha az új Munka törvénykönyvének  “a munkavállalók érdekeit figyelmen kívül hagyó változatát fogadja el a kormány és terjeszti a parlament elé”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik