Belföld

József Attilának is mennie kell

A Kossuth-szobron kívül Károlyi Mihály és József Attila szobra is elkerül a Kossuth térről - írja a Népszabadság.

A lapnak L. Simon László, a parlament kulturális bizottságának fideszes elnöke azt mondta: ez következik abból a parlamenti határozatból, amely rendelkezik a tér 1944 előtti képzőművészeti arculatának visszaállításáról. A Kossuth tér rekonstrukcióját elrendelő országgyűlési határozat egyik előterjesztője. Mint korábban az FN24 megírta, a Jobbik a Kossuth tér 1934-es állapotát állította volna helyre “történelmi igazságtételként”.

Arra a kérdésre, mi lesz a téren álló Kossuth Lajos-, Károlyi Mihály- és József Attila-szoborral, L. Simon László azt válaszolta, ezeknek más méltó helyet kell találni a fővárosban vagy vidéken. A költő bronzszobra eddig senkit nem  zavart, Károlyi Mihályé azonban nemcsak a Jobbikot, hanem Kövér László házelnököt is.

Vissza a jövőbe

A Kossuth tér átépítésére a 2012-es költségvetésben 2,5 milliárd forintot különítettek el. Ha az 1944-es állapot a cél, akkor Károlyi Mihály szobrát Tisza Istváné, Kossuth Lajosét a Batthyány-kormányé, József Attiláét Andrássy Gyula miniszterelnöké válthatja fel.

Dombóváron egyre erősödik a tiltakozás az ellen, hogy a Batthyány-kormányról készített alkotás visszakerüljön Budapestre. Patay Vilmos, a város fideszes országgyűlési képviselője már jelezte is Nyitrai Zsolt miniszterelnöki biztosnak, hogy a város lakóinak többsége érezhetően ellenzi a szobrok eltávolítását, ezért ő sem tehet mást. Amúgy a képviselő maga is megszavazta a parlamentben azt, hogy a Kossuth tér nyerje vissza a háború előtti arcát, Patay azonban úgy látja, hogy az lenne a legjobb megoldás, ha a Horvay-szobrok másolatát állítanák fel a fővárosban.

Hová ül Orbán Viktor?

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik