Belföld

Öt napot adott Hoffmann

Öt napig lehet véleményt nyilvánítani a nemzeti felsőoktatásról szóló törvényről, amelyet kedden hozott nyilvánosságra a szaktárca.

A felsőoktatásról szóló jogszabály, bár hangsúlyozottan kerettörvényről, tehát csak a legfontosabb pontokat leíró javaslatról van szó, mégis szokatlanul hosszasan, 112 paragrafusban, 76 oldalon írja le a kormány elképzeléseit.

A törvény kedden került ki a kormány honlapjára, és október 23-áig, azaz vasárnapig várják egy e-mail címen a hozzászólásokat, észrevételeket. Név nélkül nem fogadják el a hozzászólásokat. Az ötnapos határidő sokak szerint erősen megkérdőjelezi az oktatási államtitkárság valós szándékát az egyeztetésre.

A törvénytervezet némileg puhított a korábban kiszivárgott elképzeléseken. A mellékletében gyakorlatilag minden ma is működő felsőoktatási intézményt felsorol, azaz egyelőre nem szűntetné meg sem a Corvinus Egyetemet, sem a kis vidéki főiskolákat. 2012. január elsejétől 19 állami, 2 magán-, 5 egyházi egyetemmel, 9 állami, 21 egyházi, 11 magánfőiskolával számol. A tervezetben már szerepel a január elsejével induló Nemzeti Közszolgálati Egyetem is, amelybe a Rendőrtiszti Főiskola és a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem is beolvad.

A törvényjavaslatban ugyanakkor nem rögzítik, hány állami férőhelyet biztosít a jövőben az állam, és hány részfinanszírozott hely, illetve hány önköltséges hely lesz az egyetemeken, főiskolákon. Ezeket a számokat a kormány évente rendeletben fogja szabályozni.

Az új törvény – szándéka szerint – a magyar felsőoktatás jelenleg is magas színvonalának további emelését, nemzetközi versenyképességének fokozását szolgálja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik