Belföld

Emberek ezreit fenyegeti a fagyhalál Budapesten

A Hajléktalanügyi Konzorcium vezetői szerint nincs még meg a pénz, amellyel biztosíthatnák a hajléktalanok téli ellátását.

Győri Péter és Vecsei Miklós vészjelzést adtak le: “jelenleg nem állnak rendelkezésre azok a források, amelyek biztosíthatnák a hajléktalan emberek minimális téli ellátását. Ez több ezer fedél nélküli ember egészségét, túlélését veszélyezteti” –  fogalmaztak a közleményükben.

Közlésük szerint jelenleg nem megoldott az utcai segítő szolgálatok január 1-jét követő finanszírozása, a tél közepén leállhatnak ezek a segítő szervezetek. Jelenleg nem látható, hogy az elkövetkező hónapokban mikor nyílnak meg új férőhelyek, a meglévő szállások Budapesten már most tele vannak. Mindaddig, amíg a tényleges elhelyezés nincs biztosítva, semmilyen formában nem értelmezhető a fedél nélküli emberek elriasztása meglévő, nyomorúságos és emberhez nem méltó vackaikból – írták.

Győri Péter, a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményeinek szakmai igazgatója, és Vecsei Mikós, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke úgy fogalmaztak: “azt a hitet valljuk, hogy csak az emberek, a különböző csoportok és szervezetek összefogásával és nem széthúzással segíthetünk országunk és településeink, a családok és az egyes emberek súlyos gondjain. Ezért csendesen tiltakozunk azon tendenciák és regulák ellen, melyek a szegények, a megalázottak és megszomorítottak helyzetét tovább nehezítik, társadalmi kirekesztésüket erősítik.”

Magyarországon százezrek fagyoskodnak otthonaikban, rettegnek otthonuk elveszítésétől, tízezrek a szabad ég alatt vagy közösségi szállásokon húzzák meg magukat – tették hozzá. “Alapvető emberi kötelességünk rajtuk segíteni. Félelmeik gyarapítása, üldözésük, esetleg büntetésük, vagy az ezzel való fenyegetésük ellentmond az alapvető emberi normáknak” – olvasható a közleményben.

A hajléktalan-ügyben megszólalt a főpolgámester is. Tarlós István a Fővárosi Közterület-felügyelet által szervezett szakmai fórumon felolvasott levelében azt írta: amíg a szociális munkások látnak esélyt az utcán élő egyes ember gondjainak megoldására, “addig nem kezdeményezünk rendészeti fellépést”. A főpolgármester hangsúlyozta: továbbra sem lehet a budapesti aluljárókban élni, aludni. Jelezte, hogy a társadalmi többség felelőssége megkerülhetetlen a hajléktalan emberek téli túlélésének biztosításában. A főpolgármester azt írta: a belügyminiszterrel együtt azon dolgozik, hogy ezen a télen már ne lehessen férőhelyhiányra vagy a szociális szállókon uralkodó elfogadhatatlan viszonyokra hivatkozni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik