Belföld

Résztörlesztést javasol a Jobbik a devizahiteleseknek

A végtörlesztés mellett a résztörlesztés lehetőségét szorgalmazza a Jobbik azoknak a bajba jutott devizahiteleseknek a megsegítésére, akiknek nincs annyi tartalékuk, hogy teljes egészében visszafizethessék a hitelüket - mondta Z. Kárpát Dániel.

A politikus bejelentette azt is, hogy pártja a magyar kis- és középvállalkozásokra is kiterjesztené megoldási javaslatait, mert a multikkal ellentétben ezek a munkahelyeknek nem 6 százalékát, hanem a kétharmadát adják. Sokuk pedig a saját ingatlanát terheltette meg hitellel annak érdekében, hogy más honfitársuknak munkát biztosíthasson – tette hozzá.

Mint mondta, javaslatát a Jobbik az Országgyűlésben is megteszi.

Z. Kárpát Dániel szerint a banki károsultak, a devizahitelesek helyzetén bár látszólag és szavakban segít a kormányzat, a Jobbik mégis azt látja, hogy az összes, megoldásnak nevezett csomag mögött a bankok érdekei húzódnak meg, a pénzintézetek érdekei érvényesülnek hosszú távon. Mint mondta, ez azért jelenthető ki, mert a bankok alig veszik ki a részüket a kármentésből, pedig a probléma jórészt nekik köszönhető. Hiányolta, hogy a 2008-as banki mentőcsomagnak nem költötték legalább az egy százalékát arra, hogy a fogyasztóvédelmi panaszokat hatékonyabban kezeljék, vagy felmérésekkel, úgynevezett stressztesztekkel megállapítsák, mi történik egy olyan forgatókönyv esetén, amikor az ügyfelek fizetőképessége külső okokból drámaian csökken.

Szerinte nem jelent végleges megoldást a tömegek részére sem a rögzített árfolyam, sem a végtörlesztés lehetősége, de még az úgynevezett referenciakamat sem, mert ezek jobbára a gazdagokon segítenek. Mint mondta, a Jobbik megszavazta ezeket az indítványokat a parlamentben, mert ez is segít néhány emberen, ugyanakkor a károsultak nagy része számára egyedüli megoldásként a hitelek felvételkori árfolyamon történő forintosítását tartják elképzelhetőnek. Hozzátette: ennek oly módon kell történnie, hogy a hiteleseket mentesítsék egyúttal az összes rájuk rakott egyoldalú szerződésmódosításból eredő kártól, “banki károkozástól” és olyan késedelmi kamatoktól, amelyek adott esetben éves szinten elérik a 30 százalékot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik