Belföld

Októberben dönthetnek az igazságügyi és a választójogi reformról

Lapértesülések szerint Áder János kerül az Országos Igazságszolgáltatási Tanács helyébe lépő Országos Bírói Hivatal élére.

Az igazságszolgáltatás reformját érintő törvénytervezetek október közepén, míg a választójogi törvényjavaslat a hónap végén kerülhet a parlament elé – írta a Magyar Nemzet és a Magyar Hírlap szerdán.

Mindkét lap úgy értesült, hogy Áder János esélyes az Országos Igazságszolgáltatási Tanács helyébe lépő Országos Bírói Hivatal (OBH) élére. A januárban felálló hivatal elnöke nem lesz azonos a Kúria (az eddigi Legfelsőbb Bíróság) elnökével, hanem a parlament választja majd meg kétharmados többséggel, kilenc évre. Az OBH nevezné ki a bírókat, döntene a bíróságok költségvetéséről, felette hivatali szinten az igazságügyi tárca állna, de az új szervezet a minisztériumtól függetlenül működne – írta a Magyar Hírlap.

A Magyar Nemzet és a Magyar Hírlap is úgy értesült, hogy a Legfelsőbb Bíróság jogutódjaként létrejövő Kúria élére a korábbi hírekkel ellentétben nem Baka András jelenlegi főbíró kerül majd.

A várhatóan október végén a parlament elé kerülő választójogi törvény a két lap szerint azt tartalmazza, hogy a határon túli magyar állampolgárok egy országos listára adhatják majd le szavazatukat, ezt levélben vagy, mint a Magyar Nemzet írta, az érintett ország konzulátusán tehetik majd meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik