Belföld

Beperelték Orbánt a Balsai-jelentés miatt

A kormányfõt október 4-re idézték a Fõvárosi Bíróságra a Balsai-féle jelentés titkosítása miatti perben – értesült a hvg.hu. A jelentés már márciusban elkészült, de a kormányfõ csak múlt héten rendelkezett a nyilvánosságra hozatalról. A felperes így elállt a pertõl, de a jelentéssel újabb gondja akadt.

A jelentés olyan 14 bûncselekményt sorol fel, amelyet az egyes hatóságok vezetõi és beosztottjaik elkövethettek 2006 õszén. Az igazságszolgáltatás visszaéléseivel foglalkozó Minda Zoltán többször kérte a jelentést. Miután nem kapta meg, augusztus 28-án keresetet nyújtott be a Fõvárosi Bíróságra, hogy így kényszerítse ki a közérdekû adatok kiadását Orbán Viktortól.

A bíróság a kérelmet alaposnak találta, s szeptember 9-én kiállította a kormányfõ mint alperes számára az idézést. A hvg.hu birtokába jutott végzés szerint Orbán Viktornak október 4-én, kedden 14.30-kor kellett volna megjelennie a tárgyaláson. Õ azonban ezt nem tehette meg, hiszen akkor Szaúd-Arábiában tárgyalt, ráadásul Minda elállt a pertõl, hiszen szeptember 26-án nyilvános lett a jelentés.

A jelentést górcsõ alá véve azonban újabb leveleket írt Orbán Viktornak és Balsai Istvánnak. Problémásnak találta ugyanis, hogy a jelentésben felsorolt bûnök ellenére egyikük sem tett feljelentést, noha ez hivatalból kötelességük lett volna.

Éles vita az emberi jogi bizottságban is

Közben folytatódott a vita a pártok között a 2006-os események megítélésérõl. Az alkotmányügyi után az emberi jogi bizottság is parlamenti vitára alkalmasnak találta a Balsai István korábbi miniszterelnöki megbízott által készített jelentést a 2006 õszi eseményekrõl.

A mintegy 150 oldalas, fõképp az október 23-i Fidesz-nagygyûlés utáni rendõri túlkapásokat vizsgáló dokumentumról éles vita folyt, ugyanazokat az eseményeket teljesen másképpen látják a pártok. A Jobbik alapvetõen egyetértett a jelentés tartalmával, csak kiegészítéseket tartott szükségesnek. A szocialisták szerint viszont – minként az MSZP-s Lendvai Ildikó fogalmazott – összefüggés lehet a jelentés elkészítése és Balsai István alkotmánybíróvá való kinevezése közt.

A Balsai-jelentés szerint megalapozottan feltehetõ, hogy a tömegoszlatást vezetõ rendõrök nem gondatlanságból, vagy szakmai tévedésbõl, hanem tudatosan sértettek törvényt. A jelentés Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnök felelõsségét is felveti, úgy fogalmaz: a rendõri vezetõk csak legfelsõbb utasításra és jóváhagyással tûrhették el a magukat és a testületet példátlan módon lejárató cselekményeket. Korábban Szilvásy György volt titokminiszter a Kossuth Rádiónak úgy nyilatkozott: a Balsai-jelentés szerinte politikai megrendelésre készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik