Belföld

Tiltott szerencsejáték miatt szorulnak a tévék

A NAV szerint a "betelefonálós" műsorok egy része valójábanengedélyköteles szerencsejáték.

Úgynevezett “betelefonálós” műsorok miatt szabott ki bírságokat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), amely országos és helyi vételkörzetű tévécsatornákat fenntartó vállalkozásokat kötelezett 500 ezertől 8 millió forintig terjedő bírság megfizetésére, mivel megállapították, hogy az érintett gazdasági társaságok tiltott szerencsejátékot szerveztek.

A szerencsejáték szervezéséről szóló törvény értelmében “szerencsejáték minden olyan játék, amelyben a játékos tétfizetés ellenében, meghatározott feltételekkel nyereményre válik jogosulttá akkor, ha a nyerés vagy vesztés kizárólag, vagy túlnyomórészt a véletlentől függ”. A törvény rendelkezik továbbá arról is, hogy a szerencsejáték-szervező tevékenység folytatásához az állami adóhatóság engedélye szükséges, valamint tiltott szerencsejátéknak minősít minden engedélyköteles szerencsejátékot, amelyet a NAV engedélye nélkül szerveznek.

Az adóhatóság megállapította, hogy a játékfeltételektől függően egyes játékok engedélyköteles szerencsejátéknak minősülnek. A “betelefonálós” műsorok esetében a szerencsés néző az emelt díjas hívással megfizette a tétet, nyereményben részesült, és ennek megszerzése túlnyomórészt a véletlentől függött, így a játék szerencsejátéknak minősült, amelyekre szervezőjük nem kért és nem kapott engedélyt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik