Belföld

OÉT helyett NGTT

A közigazgatási és igazságügyi miniszter még októberben összehívja az OÉT helyébe lépõ Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanácsot (NGTT) - írja a Napi gazdaság.

A tanács megalakításáról szóló, nyáron elfogadott törvényben felsorolt szervezetek részérõl a jelentkezésre rendelkezésre álló határidõig összesen 37 delegálásra jogosult szervezet kérte képviseletét, ezek közül kilenc munkaadói, hat munkavállalói érdekképviselet, illetve érdekképviseleti szövetség.

Ezek a szervezetek a korábban hatályos Országos Érdekegyeztetõ Tanácsról (OÉT) szóló törvényben elõírt reprezentációt igazoló munkaadói érdekképviseletek és szakszervezeti konföderációk. A tárca tájékoztatása szerint a munkaadói érdekképviseletek, valamint a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, és a Magyar Agrárkamara delegáltjai adják majd az NGTT gazdaságot képviselõ tárgyaló oldalát.

A minisztériumhoz emellett hat egyéb olyan társadalmi szervezet részérõl érkezett jelentkezés, melyek mûködésének célja a gazdasággal összefüggõ érdekek képviselete, valamint tevékenységük területén jelentõs piaci részesedéssel vagy gazdasági súllyal bírnak. Ezek akkor lehetnek az NGTT tagjai, ha ahhoz a gazdaságot képviselõi oldal tagjai hozzájárulnak. Az NGTT-be öt személyt delegálhat a Nemzeti Civil Alapprogram tanácsa, ötöt a tudomány képviselõi, négyet a kormánnyal már együttmûködési megállapodást kötött egyházak.

A lap úgy tudja, az NGGT alakuló ülésének napirendje formálódik, az ezt elõkészítõ tárgyalás hétfõn lesz. Azt egyelõre nem lehet tudni, hogy mikor kerülhetne a tanács elé a minimálbér-emelésrõl és a munkaadók kompenzációjáról szóló javaslat, és azt sem, hogy a jövõ évi költségvetésbõl mekkora forrás jutna az NGTT mûködtetésére – írta a Napi Gazdaság.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik