Belföld

Hogyan mentsünk iskolát?

Rendhagyó módon próbálják megmenteni Mártély iskoláját a helyiek. Örökbefogadási pályázatot írtak ki, amire bárki jelentkezhet. Az elsõ örökbefogadó már át is utalta a pénzt.

„Ha egy tevét is örökbe lehet fogadni, akkor egy iskolát miért ne?” – teszi fel a kérdést Giliczéné Molnár Irén a Csongrád megyei Mártélyi Általános Iskola igazgatónõje. Az iskola úgy döntött örökbefogadási pályázatot hirdet az intézmény megmentéséért. Egy hétre bárki örökbe veheti a sulit, aki leteszi a minimum 250 eurós díjat.

A kezdeményezés sikeres lehet, már meg is érkezett az elsõ jelentkezõ, a Hódmezõvásárhelyi Rádió X. Jövõ héttõl õk lesznek a 120 gyereket ellátó nyolc osztályos iskola, az óvoda, és a könyvtár szponzora – mondta az iskola igazgatónõje az fn.hu kérésére. Várják a további szponzorokat is, Az örökbefogadók 250 euróért bronz fokozatú támogatóvá válnak, az ezüst minõsítés 500, az arany 1000, a gyémánt pedig 10 ezer eurótól indul.

Az oktatóközpont korábban társult intézményként mûködött a szegvári iskolával, de ez utóbbi az idei tanévtõl már nem kívánt közösködni. Döntésüket nem indokolták. Augusztus elejétõl azon fáradoznak a pedagógusok, hogy megelõzzék a bajt. „Segíteni szeretnénk az önkormányzatnak, mivel tudjuk, hogy az 1300 lélekszámú településre kapott költségvetés nem fedezi az iskola zavartalan mûködését”- közölte az igazgatónõ.

„Ha megszûnne az iskola, akkor alvó településsé válna a falu, ezt semmiképpen nem szeretnénk”- mondta Balogh Jánosné, Mártély polgármestere az fn.hu-nak. Az iskolák kormány által tervezett államosításáról még nem tudnak semmit, nem közöltek velük egyértelmû tényeket. Egy biztos, hogy a falu körülbelül 350 milliós költségvetése nem elegendõ az iskola teljes igényû mûködéséhez.

A pedagógusok egyébként tartottak már jótékonysági estet az iskola megsegítésére, önkéntes munkát szervezetek a szülõkkel együtt. Nemrég fát kértek az erdészettõl, és a gyerekek szüleivel együtt gyûjtötték a fát a téli idõszakra. Decemberben indítják azt az internetes árverést, ahol mûvészek által felkínált tárgyak kerülnek kalapács alá. A befolyt összeget szintén az intézmény javára fordítják.

Az utóbbi években az iskolabezárásoktól volt hangos a sajtó. A jelenlegi kormány ellenzékben ugyan felháborodva vette ezeket tudomásul (sokszor jogosan), de a most készülõ köznevelési koncepcióban is indirekt benne van, hogy az államosítással sok felsõ tagozatnak befellegzett. És az is, hogy bár mindenütt (ahol nyolc gyerek van) finanszírozná az állam az alsó tagozatot, de nem számítanak arra, hogy tömeges igény lenne erre.

Tavaly több mint 80 önkormányzat az egyháznak adta át az iskolái fenntartását (mondván, nem tudja vállalni a további finanszírozást).

A kistelepüléseken valóban hatalmas terhet jelent egy-egy iskola fenntartása, ezeken a helyeken az államosítás megoldást nyújthat. Másutt, a nagyobb városokban a megszokott oktatási színvonal csökkenéséhez vezethet viszont a folyamat.

Szakértõk szerint összességében forráskivonással jár a közoktatás centralizálása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik