Belföld

A fészekrakósok is igénybe vehetik az árfolyamgátat

A közel harmincezer ilyen hitelszerződésből 19.235 svájci frank alapú, 555 euró alapú.

Egyhangúlag fogadta el hétfőn az Országgyűlés a devizakölcsönök törlesztési árfolyamának rögzítéséről és a lakóingatlanok kényszerértékesítésének rendjéről szóló törvény módosítását az Országgyűlés hétfőn. A jogszabályt 324 igen szavazattal fogadták el a képviselők.

A módosítás egyértelművé teszi, hogy az árfolyamrögzítés olyan devizakölcsönökre is alkalmazandó, ahol a fedezet egy része nem lakóingatlanon alapított jelzálogjog, hanem állami kezesség. Emellett kiterjesztették a képviselők az árfolyamrögzítés lehetőségét a 2015. január 1-jét megelőzően lejáró devizakölcsönökre is.

A kormányzati portálon közzétett adatok szerint a közel harmincezer fészekrakós hitelszerződésből 19.235 svájci frank alapú, 555 euró alapú, a parlament hétfői döntésével számukra is megnyílt a lehetőség az árfolyamrögzítésre.

A törvény rendelkezik arról is, hogy amennyiben a hitelező a gyüjtőszámlahitelt Fészekrakó-hitelhez nyújtja, a gyűjtőszámlahitel alapvető fedezete az eredeti devizahitelhez nyújtott állami kezesség, amely azonban nem haladhatja meg a vállalásakor érvényes legmagasabb mértékét. A gyűjtőszámlahitel kiegészítő fedezete a hitelező által választható, részére külön díjfizetés ellenében nyújtott állami kezesség, amely csak az alapvető kezességgel nem fedezett követeléshányadra érvényesül.

A törvény a kihirdetését követő harmadik napon lép hatályba, a gyűjtőszámlahitelre vonatkozó készfizető kezességről rendelkező paragrafus azonban csak az Európai Bizottság jóváhagyó határozatának meghozatalát követő 15. napon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik